Project

Onderwijscentrum De Vierhoek in Heemskerk door Spring architecten

Geen categorie

Voor de leerlingen van het Tender College in Heemskerk, kinderen met een leerachterstand of -problemen, ontwierp Spring architecten een omgeving met zowel vervreemdende als geruststellende elementen. Deze tegengestelde sferen leveren samen een inspirerend toevluchtsoord op. Een lastig aspect bij het ontwerpen van een onderwijsgebouw is het creëren van een beschermde, veilige en tegelijkertijd speelse en uitdagende wereld voor de leerlingen.

Onderwijscentrum De Vierhoek in Heemskerk door Spring architecten

 

Vmbo
Scholieren zijn geen last, maar een lust voor de omgeving. Vanuit die gedachte ontwierp Spring architecten een masterplan voor De Vierhoek, het onderwijscentrum in Heemskerk waarin werkpraktijk en onderwijs maximaal zijn geïntegreerd. De Vierhoek ligt op de grens van Heemskerk en Beverwijk en tussen de Noordzee en de polder. De architecten wilden duinen, polder, bollenvelden en gemeenten met elkaar in contact brengen en een centrale plek creëren, waar behalve scholieren ook bewoners elkaar kunnen ontmoeten. In plaats van een enclave, moet de Vierhoek een nieuwe stedelijke kern gaan vormen. Daarom is gestreefd naar een toegankelijke en aantrekkelijke plek, waar het gevoel van rust en ruimte kan worden ervaren, wat zo kenmerkend is voor het Kennemerland.

Het volledige artikel verscheen eerder in de Architect, nummer 9, 2008, p108-111.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Jan van Kuikweg 12
  • Plaats Heemskerk
  • Projecttitel Onderwijscentrum De Vierhoek in Heemskerk door Spring architecten
  • Projectarchitect(en) Projectteam architect: Alfons Hams en Freek Speksnijder; assistent ontwerper: Albert Jan Vermeulen; projectleider: Ronald Helderman; tekenaars: Jorg Boerma, Marc van der Poel, Teun de Vries en Amira Sehovic
  • Adviseur installaties Elektrische installaties BNI Installaties, Alkmaar. / Verlichting BNI Installaties, Alkmaar
  • Aannemer VBK Schagen, Schagen
  • Interieurarchitect Meubelontwerp Stalad Projectinrichting, Zuidhorn
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 2502 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2008
  • Definitief ontwerp 01-01-2008
  • Aanvang bouw 01-09-2008
  • Oplevering 01-01-2008
  • Opdrachtgever Hevo, ’s Hertogenbosch
Reageer op dit artikel