Project

Onderstation Petrol in Antwerpen (B)

Geen categorie

Dit gebouw grijpt zowel in op zijn omgeving als op het beeld van de stad. Door de Scheldebocht is de locatie waarneembaar vanaf de kaaien ter hoogte van het stadscentrum. Antwerpen vroeg om een landschappelijk baken en dat heeft de stad gekregen.

Onderstation Petrol in Antwerpen (B)

 

 

 

 

 

Onderstation

Een onderstation is een gebouw waar de over verre afstand onder hoge spanning toegevoerde elektriciteit wordt getransformeerd tot stroom van minder hoge spanning en naar de verdeelpunten wordt gedistribueerd.

Schaalloos object

Door de stapeling van de verschillende technische ruimtes is de toren 23 meter hoog geworden. Doordat de functie geen daglicht vereist, heeft noAarchitecten het gebouw maar enkele gaten gegeven. Hierdoor is het een schaalloos object geworden, waarvan de inhoud lastig te raden is. 

 
De geslotenheid van de gevels verleent het gebouw een monumentaal karakter. Fotograaf Kim Zwarts 

Ter plaatse gestort beton

Het gebouw is uitgevoerd in ter plaatste gestort beton. Er is gebruik gemaakt van ongeschaafde bekistingsplanken, waardoor een ruw oppervlak met een horizontale belijning is ontstaan. De ruwe betonschil is volledig geschilderd in een petroleum blauwe kleur.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres D'Herbouvillekaai
  • Plaats Antwerpen
  • Projecttitel Onderstation Petrol in Antwerpen (B)
  • Projectarchitect(en) An Fonteyne, Philippe Vierin, Jitse van den Berg
  • Adviseur installaties Elia NV, Brussel (B)
  • Aannemer installaties: Cegelec, Zijndrecht (B) gebouw: Wyckaert, Gent (B)
  • Bouwmanagement BAS, Leuven (B)
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 2400 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 1980 m2
  • Programma 150/15kV Onderstation
  • Voorlopig ontwerp 01-10-2005
  • Definitief ontwerp 01-02-2006
  • Aanvang bouw 14-12-2010
  • Oplevering 01-11-2010
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 12 miljoen euro
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 2,7 miljoen euro
  • Opdrachtgever Elia NV, Brussel (B)
  • Ontwerpbureau noAarchitecten, Brussel
Reageer op dit artikel