Project

Onagawa Station en openbaar badhuis door Shigeru Ban

Geen categorie

Vier jaar na de verwoestende aardbeving in 2011 is het Onagawa station/annex badhuis wederopgebouwd en geopend. Het ontwerp van Shigeru Ban brengt opnieuw de verbinding tot stand van de gemeenschap met het district Oshika in de Japanse prefectuur Miyagi. Het is bedoeld als hoogtepunt van de lopende herontwikkeling van de stad.

Onagawa Station en openbaar badhuis door Shigeru Ban

De golvende gevlochten overkapping (het handelsmerk van Shigeru Ban) is als vogel met gespreide vleugels vormgegeven waarmee de blik op een zonnige toekomst is gericht. De vogel staat eveneens symbool als eerbetoon aan de slachtoffers van de ramp in 2011. 

Naast een station herbergt het gebouw met drie verdiepingen ook een openbaar badhuis op de tweede etage en extra gemeenschappelijke voorzieningen. Op de derde etage is een terras gerealiseerd.

 Shigeru Ban Onagawa Station
Als onderdeel van het ontwerp is aan lokale bewoners die betrokken waren bij het herstel van de locatie gevraagd om met de hand tegels te verven/versieren die vervolgens zijn gebruikt in twee muurschilderingen in de spa. 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Onagawa
  • Projecttitel Onagawa Station en openbaar badhuis door Shigeru Ban
  • Adviseur installaties Chiku Engineering Consalutants
  • Aannemer Toda Corporation
  • Bouwmanagement Hoshino Architect & Engineer
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 899.51 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 599.91 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-04-2014
  • Definitief ontwerp 01-04-2014
  • Aanvang bouw 11-05-2015
  • Oplevering 21-03-2015
  • Opdrachtgever Gemeente Onagawa
  • Ontwerpbureau Shigeru Ban
Reageer op dit artikel