Project

Object élevé

Geen categorie

Een trap, bureau en opbergruimte in één. De driedelige installatie van Studio Mieke Meijer transformeert een verkeersruimte in een “flexibele plek om even te gaan zitten”. De transparante constructie bestaat uit staande en hangende open frames, die de ruimtelijkheid van het geheel sterk ten goede komen.

Object élevé

Het interieurobject heeft een autonoom karakter doordat het zoals veel van de werken van Studio Mieke Meijer niet zuiver functioneel is. Hierdoor kunnen gebruikers hun eigen interpretatie en invulling aan de functie geven. Naast een trap, is het een plek om even te lezen of werken en om spullen te verzamelen of op te bergen. Het industriële karakter staat in sterk contrast met de jarendertigwoning.

 

Industriële foto’s
Ontwerper en interieurwinkeleigenaar Just Haasnoot gaf de opdracht voor een verbinding tussen twee verdiepingen, die tevens een opslagfunctie zou moeten krijgen. Door gebruik te maken van het sambatrap-principe, waarin treden van de halve trapbreedte in hoogte verspringen, zou een steile, maar goed beloopbare trap kunnen worden ontwikkeld. Samen met haar partner Roy Letterlé, met wie ze Mieke Meijer Ontwerpstudio vormt, heeft de ontwerpster hier vervolgens haar eigen interpretatie aan gegeven.

Object élevé is gebaseerd op haar eerdere autonome werken, waarin foto’s van Bernd Hilla Becher een belangrijke bron van inspiratie vormden. In de serie industriële archeologie heeft ze lijnen overgetrokken van foto’s van industriële bouwwerken. Door te spelen met schaal en volume herconstrueerde ze deze bouwwerken naar eigen interpretatie tot functionele interieurobjecten. De vormentaal van de eerdere objecten is duidelijk terug te zien in het ontwerp. Object élevé onderscheidt zich van haar eerdere werken omdat het gebonden is aan de context. Het is ook een autonoom object, maar heeft een sterke wisselwerking met de ruimte. Enerzijds is het erdoor bepaald, anderzijds definieert het deze.

Productie in eigen beheer
Omdat vakmanschap en afwerkingsniveau van essentieel belang zijn, verloopt de productie vrijwel geheel met de hand in eigen huis. Mieke Meijer geeft aan dat ze door zelf met het materiaal bezig te zijn tot minder conventionele oplossingen komt, en haar werk hierdoor een eigen signatuur krijgt.

De rechtlijnige stalen frames geven Object élevé een sterk industrieel karakter, terwijl de verspringende treden het geheel speels houden. De panelen zijn van massief eikenhout, onder andere omdat dit een lokaal product is in tegenstelling tot bijvoorbeeld tropische hardhoutsoorten.

Meijer studeerde aan de Design Academy Eindhoven
Letterlé studeerde bouwkunde aan de PTH Eindhoven

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Object élevé
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 21-03-2014
  • Oplevering 01-01-2014
  • Opdrachtgever Just Haasnoot
  • Ontwerpbureau Studio Mieke Meijer
Reageer op dit artikel