Project

Nederlands hoofdkantoor Siemens in Den Haag door JHK Architecten

Geen categorie

JHK Architecten heeft in opdracht van Siemens Nederland de cascorenovatie en de fit-out voor het Nederlandse hoofdkantoor van Siemens in Den Haag afgerond. De renovatie heeft betrekking op het karakteristieke hoofdkantoor uit 1972 (gebouw H) en de uitbreiding uit 1993 (gebouw K/R). De gebouwen hebben nu een LEED Gold-label: een unicum voor renovatieprojecten in Nederland.

Nederlands hoofdkantoor Siemens in Den Haag door JHK Architecten

Al decennia lang huist Siemens Nederland in een gebouwencomplex aan de Prinses Beatrixlaan te Den Haag. Het gebouwencomplex stamt uit verschillende perioden. Het meest karakteristieke deel (gebouw H) stamt uit 1972 en is oorspronkelijk ontworpen door Van Mourik Vermeulen architecten. Het bestaat uit een compositie van drie geschakelde torens van verschillende hoogte.

Renovatieverleden

Het gebouw is begin jaren negentig gerenoveerd door deJong Hoogveld deKat, zoals JHK Architecten destijds heette. Tevens is toen een nieuw gebouw toegevoegd, genaamd gebouw K/R, ontworpen door de Jong Hoogveld de Kat in samenwerking met Gunter R. Standke. Zowel gebouw H als gebouw K/R waren anno 2014 opnieuw toe aan een grondige renovatie.

 

Strippen

Ten behoeve van de cascorenovatie worden de drie torens van gebouw H intern volledig gestript. De gevels op de verdiepingen kunnen daarbij behouden blijven omdat deze reeds in de renovatie van de jaren negentig zijn vervangen. De gevels op begane grond zijn echter nog uit de jaren zeventig, en worden om energetische redenen wel vervangen. De nieuwe puien zijn volledig in het beeld van de oorspronkelijke architectuur ontworpen, waarbij de karakteristieke vlakke puidetaillering uitgangspunt is geweest.

Neutrale achtergrond

Na het verwijderen van asbest zijn alle binnenwanden, plafonds en een groot deel van de installaties verwijderd. Wanden, vloeren en plafonds en de installaties worden vernieuwd. Waar het oorspronkelijke interieur zich kenmerkte door harde kleuren zal het nieuwe interieur vooral een rustige neutrale achtergrond vormen. Het interieur is overwegend wit, met gladde witte kolommen en borstweringen en een donkere vloer. De pontificaal op de werkvloeren aanwezige gebouwkernen worden bekleed met een subtiel patroon van verticale bamboestroken. Dit materiaal zorgt voor warmte en ‘materialiteit’ in de verder strakke en zakelijke omgeving.

 

Fasering verbouwing

Aangezien het tijdelijk verhuizen van de gehele Siemens-organisatie naar een andere locatie geen optie was, diende het gebouw deels in gebruik te blijven tijdens de uitvoering. Om de overlast voor het Siemens-personeel zo veel mogelijk te beperken heeft JHK Architecten een faseringsplan opgesteld waarbij het gebouwencomplex in stappen wordt betrokken. De uitvoering vindt daarom ook gefaseerd plaats, een extra complexiteit voor uitvoerder BAM HABO.

Duurzaamheid

Met de renovatie van het complete gebouwencomplex krijgt ieder bouwdeel een eigen techniekruimte en klimaatinstallatie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van daglichtafhankelijke lichtregeling, aanwezigheidsdetectie en individuele regelbaarheid van licht en thermisch comfort. Warmteterugwinning uit ventilatielucht en het gebruik van groene stroom zorgen ervoor dat een energie-efficiënte en optimale energiereductie wordt gerealiseerd.

 

Materiaalgebruik

Bij de renovatie wordt duurzaam met materiaalgebruik omgegaan, doordat bestaande bouwdelen van het casco hergebruikt worden. Er worden materialen met een lage emissie toegepast waarbij nieuw toegepaste materialen gerecyclede ingrediënten bevatten. Daarnaast worden de transportkosten tijdens de bouw gereduceerd door gebruik te maken van regionale materialen.

LEED

De uitstekende locatie en de uitbreiding van alternatieve transportmiddelen zorgen samen met waterbesparende maatregelen, de energiezuinige klimaatinstallatie, het duurzaam materiaalgebruik en de gebouwopzet met veel daglicht en uitzicht dat aan de eisen van het duurzaamheidcertificaat LEED Gold wordt voldaan.

 

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Nederlands hoofdkantoor Siemens in Den Haag door JHK Architecten
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 20-04-2016
Reageer op dit artikel