Project

Museumpark in Rotterdam

Geen categorie

De opdracht voor de Museumpark parkeergarage is voltooid met de oplevering van het Museumpark Paviljoen. Het paviljoen is een transparant verbindingselement tussen de verschillende verkeersstromen van verschillende verdiepingen, die in het paviljoen samenkomen. Met het ontwerp wil architectuurbureau Paul de Ruiter het Museumpark in Rotterdam zoveel mogelijk intact houden.

Museumpark in Rotterdam

Het paviljoen vormt de voetgangersverbinding tussen het ondergrondse parkeergarage, het Erasmus MC, een traverse en het Museumpark. Het bureau heeft tevens een brug ontworpen, deze verbindt het Erasmus MC en het paviljoen met het Museumpark.

Gevel

Het Museumpark paviljoen vormt het einde van een lange, transparante traverse die de looproute langs de singelgracht van het Museumpark vormt. De gevel bestaat uit glas waardoor de voetgangers uitzicht op het museumpark hebben. Het glas is elke anderhalve meter doorboord door aluminium lamellen, wat zorgt voor abstract spel van open en dicht.

Het abstracte gevelspel gezien vanuit het Museumpark

Veilig

De entree van het transparante paviljoen wordt gevormd door vier glazen taatsdeuren die ´s nachts het paviljoen afsluiten. In de nacht kan het paviljoen dan als veilige doorgangsroute voor de medewerkers van het Erasmus MC functioneren.

De vier glazen taatsdeuren

Parkeergarage

De drielaags diepe parkeergarage onder het paviljoen heeft ruimte aan 1.150 parkeerplaatsen. Drie verdieping hoge vides laten daglicht de garage binnenstromen. Hier zijn de in- en uitgangen voor de voetgangers geplaatst. Aan de ene kant mondt de vide uit in een langwerpig glazen uitgangspaviljoen bij het Boijmans Van Beuningen; aan de andere zijde komt de vide, onder de singelgracht door, in de langgerekte traverse aan de Erasmus MC zijde uit.

Inpassing

Om het Museumpark zoveel mogelijk intact te houden is de parkeergarage onder de Singelgracht en het Museumpark geschoven. Aan de kop van de Singelgracht bevindt zicht de in- en uitrit van de garage.

De in en uitrit van de parkeergarage als verlengde van Singelgracht

 

Ontwerp en realisatie

  • Adres 's-Gravendijkwal 230
  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel Museumpark in Rotterdam
  • Projectarchitect(en) Paul de Ruiter
  • Adviseur installaties Royal Haskoning, Amstersfoort
  • Adviseur akoestiek Royal Haskoning, Amstersfoort
  • Aannemer Bouwcombinatie Nieuwbouw Erasmus MC
  • Bouwmanagement Aronsohn Raadgevend Adviseurs, Rotterdam
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 272 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 158 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-03-2006
  • Definitief ontwerp 01-05-2010
  • Aanvang bouw 10-06-2013
  • Oplevering 01-07-2010
  • Opdrachtgever Gemeente Rotterdam en Erasmus Medisch Centrum
  • Ontwerpbureau Architectenbureau Paul de Ruiter
Reageer op dit artikel