Project

Museum Shop Bonnefantenmuseum – Maurice Mentjens

Interieur

Voor de receptie en Museum Shop van het Bonnefantenmuseum in Maastricht ontwikkelde Maurice Mentjens een multifunctionele inrichting. De balie en presentatiemeubels grijpen terug op de elementaire architectuur van Aldo Rossi, de architect van het museum.

Museum Shop Bonnefantenmuseum – Maurice Mentjens
foto: Arjen Schmitz

Maurice Mentjens is een bewonderaar van Rossi’s ideeën over architectuur: “Zijn werk is postmodern en toegankelijk tegelijk. Te danken aan zijn nauwgezette zoektocht naar de samenhang tussen stedelijke vorm en gebouwtypologieën. Al zijn ontwerpen zijn opgebouwd uit elementaire contouren. Veelal krachtige geometrische figuren: kubus, balk, cilinder. Met die architectonische vormtaal zijn we verder gegaan.”

plattegrond beeld: Maurice Mentjens

Elementen

De balie bestaat uit drie functionele segmenten die samen een cirkel vormen. Een voor ticketverkoop, een voor de winkel en een voor de kunstuitleen. Verspreid door de ruimte staan drie cirkelvormige, witte presentatieschijven en een hoge ‘peperbus’ voor het aanplakken van affiches. Een langgerekte houten piramide met lades biedt tegenwicht. Dit is een herinterpretatie van de stenen sculptuur van Sol LeWitt op het binnenplein. Langs de wanden zijn verschillende rekken aangebracht, zoals kaartenplankjes en boekenbalken.

 

maurice mentjens bonnefantenmuseum arjen schmitz foto: Arjen Schmitz

Verfijning

Een verfijnde detaillering kenmerkt het ontwerp. De witte elementen zijn messcherp van Getacore composiet. De piramide is bekleed met Keruing hout en komt los van de vloer door de haakse richting van de latten. Een speciale profilering in de boekenbalken is gemaakt voor het presenteren van kunstboeken. Voor zowel de grote als kleine lijsten van de kunstuitleen is een modulair opbergmeubel gemaakt met 150 sleuven waarmee werken kunnen worden getoond.

 

maurice mentjens bonnefantenmuseum arjen schmitz foto: Arjen Schmitz

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Museum Shop Bonnefantenmuseum
  • Medewerkers Maurice Mentjens, Annet Butink, Lesley Ruijters
  • Oplevering november 2016
  • Opdrachtgever Bonnefantenmuseum Maastricht
  • Ontwerpbureau Maurice Mentjens
  • interieurbouw Curfs interieurbouw, Rob Huyben(raam kaartenrek), Bromedo en Trimet(rek kunstuitleen)

Locatie

Reageer op dit artikel