Project

Een voormalige haardenwinkel tegenover de bouwput van de Noord/Zuidlijn aan de Amsterdamse Vijzelgracht is verbouwd en ingericht tot een moderne salon en hairschool. De omgeving van de Vijzelgracht zit in de lift en trekt steeds meer hippe en decadente bedrijfjes. Deze buurt in ontwikkeling vormt een mooi contrast met de nabijgelegen grote winkelstraten van het centrum, waar bekende winkels als H&M, Nike en Zara de boventoon voeren. Het pand, dat schade had opgelopen door de werkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn, is voorzien van een nieuwe fundering met kelder.

Mogeen

Om tot de nodige vierkante meters te komen, is de binnenplaats overkapt en functioneel gemaakt voor de hairschool. De binnenkant van een dergelijk oud pand moet één uur brandvertragend worden opgeleverd. Dit resulteerde in een afwerking rondom met dubbele gipsplaten. In de schuine plafonds zijn kantelramen geplaatst, zodat er voldoende daglicht binnentreedt. De nieuwe betonnen vloeren zijn voorzien van vloerverwarming. Bij de wasbakken lopen de buizen (uitgevoerd in koper) tegen de wand verder door en hebben zo een dubbele functie: ze zorgen voor extra warmte en dienen tevens als handdoekenrek

De eigenaren van Mogeen zijn talentvolle haarstylisten die ook vaak voor bekende fashionbladen en modeontwerpers werken. Bij Mogeen spelen gevoel en beleving een grote rol en dat wilden we in het interieur duidelijk naar voren laten komen. Zo gaf de strakke afwerking van de wanden, en met name de kleur wit, wel het juiste licht om optimaal bij te kunnen werken, maar niet de sfeer die we zochten. Het was dan ook een uitdaging te voorkomen dat de salon een te hoog ‘tandarts-gehalte’ zou krijgen. Als oplossing hebben we gekozen voor pure materialen zoals onbewerkte metaalprofielen, glas, okoumé-garantie en koper. Verlichting is een belangrijk gereedschap in een salon. Het verlichtingselement is een hoogwaardige, dimbare fluorescentiebuis en boven de wasunits hangen treklampen. De koperen elektraleidingen lopen in het zicht en onderbreken de grote witte vlakken. Om klanten een ‘thuisgevoel’ te geven, is de wachtruimte voorzien van een grote bank, een stamtafel vol eten en een pantry gebouwd in een boekenkast met architectuur-, haar- en kunstboeken.

De salon en hairschool moesten een flexibele indeling krijgen. Daarom is gekozen voor losse kaptafels en een wand voorzien van vouwdeuren die de salon en hairschool scheidt. De grote wasbak, geïnspireerd op een trog, is als aanrecht én afwasbak over de volle lengte te gebruiken. De volkernplaten en de roosters die boven de wasbak hangen, kunnen op elke plek in de wasbak Hierdoor ontstaat een flexibele werksituatie. De totale inrichting is zoveel mogelijk transparant gehouden: wanden zijn voorzien van glas en de kasten zijn open. Met als resultaat een doorkijk in de salon, waardoor de bedrijvige, creatieve sfeer optimaal tot z’n recht komt.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Vijzelgracht 31
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Mogeen
  • Projectarchitect(en) Dirk van Berkel
  • Toeleveranciers false
  • Programma verbouw inrichting
  • Voorlopig ontwerp 27-08-2012
  • Definitief ontwerp 27-08-2012
  • Aanvang bouw 20-07-2012
  • Oplevering 10-04-2012
  • Opdrachtgever Mogeen
  • Ontwerpbureau Interieurarchitectuur Dirk van Berkel
Reageer op dit artikel