Project

Modern dijkhuis in Moerkapelle door Personal Architecture

Geen categorie

Op een perceel met een lengte van bijna een kilometer bouwde Personal Architecture een huis met een fraai zicht op de omringende weilanden en de kerktoren van Moerkapelle. Op het eerste gezicht lijkt het een traditioneel dijkhuisje maar bij nadere beschouwing blijkt het een kloek en eigentijds landhuis met een mysterieus randje.

Modern dijkhuis in Moerkapelle door Personal Architecture

“Het huis mag geen ‘strakke doos in het weiland’ zijn, maar zeker ook geen historiserende ‘boerderette’”, vertelden de toekomstige bewoners aan de architecten. Personal Architecture vertaalde de wensen in een woning die niet te opvallend is, maar bij nadere beschouwing wel zinnenprikkelend. Warm en vriendelijk met een ruimtelijke maar functionele plattegrond.

Buiten en binnen

P·A maakte een ontwerp dat beide gedaanten in zich verenigt. Aan de buitenzijde manifesteert de woning zich in eerste instantie als een traditionele woning bestaande uit twee bouwlagen met een schuine kap, vervaardigd uit authentieke materialen zoals baksteen en lei. In tweede instantie valt op dat het materialenpalet op eigentijdse wijze is toegepast, waardoor het huis een kloeke aanblik krijgt. Een uitstekende band in het gevelmetselwerk en de vier meter hoge vensters in de noord- en zuidgevel, verklappen op subtiele wijze dat zich achter de gevel geen doorsnee huis bevindt.

In het interieur manifesteert de dualiteit van de woning zich ten volle: op spectaculaire wijze verbindt een trappartij in de centrale vide vijf vloervelden die ten opzichte van elkaar verspringen. De woonkeuken die zich op het maaiveldniveau bevindt, vormt het hart van de woning.

Binnen en buiten

Grote, verdiepingshoge schuifpuien aan beide zijden maken dat de deze ruimte onderdeel van de tuin wordt. De materialisering van de vloer versterkt dit gevoel; een ‘tapijt’ van gebakken tegels loopt vanuit het zuidelijk terras dwars door het huis naar het noordelijk terras.

Vanuit de woonkeuken daal je af naar het half verdiepte souterrain met de hobbyruimte en de muziekkelder, of stijg je via de vide naar de woonkamer. De woonkamer ligt slechts een halve verdieping boven de keuken zodat enerzijds de interactie tussen beide leefruimten gewaarborgd blijft en je anderzijds zittend op de bank boven dijkniveau bent en de landerijen aan de overzijde van het water kunt zien.

Split level

De woonkamer heeft zicht op de hoger gelegen split level vloer waar onder meer een study, ouderslaapkamer, badkamer en kinderkamer zijn ondergebracht. Op zolder tenslotte, bevinden zich nog eens twee slaap¬kamers en een badkamer.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Moerkapelle
  • Projecttitel Modern dijkhuis in Moerkapelle door Personal Architecture
  • Projectarchitect(en) Maarten Polkamp, Sander van Schaik
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 12-04-2016
  • Opdrachtgever Particulier
  • Ontwerpbureau Personal Architecture BNA
Reageer op dit artikel