Project

Metro 4 Boedapest

Geen categorie

Na tien jaar van kostenoverschrijdingen, vertraging en politieke schermutselingen is de vierde metrolijn van Boedapest klaar. Ondanks de controverses rondom dit miljardenverslindende infraproject, is Metro 4 een sterk architecturaal, constructief en kunstzinnig statement. De stations Fővám tér en Szent Gellért tér zijn ontworpen door Spora Architects.

Metro 4 Boedapest

De nieuwe metrolijn verbindt het zuiden van de stad met het centrum. Fővám tér station ligt op de linkeroever van de Danube en is een tweelingbroer van het Szent Gellért tér station, dat dezelfde structuur kent, maar ook een tunnel voor de tram en voor voetgangers bevat. De stations zijn opgevat als dozen die zijn ondersteund door drie niveaus van betonnen balken, die in een netstructuur zijn aangebracht. Deze netwerken bepalen het uiterlijk van de stations.

 

De doorsnede van de ruimtes is ontleend aan de dwarsdoorsnede van een gemiddelde straat in Boedapest, gebouwd in de 19e eeuw. De stations kunnen worden gezien als ondergrondse straten. Behalve het toelaten van voldoende daglicht was het doel om een opvallend interieurontwerp te maken en om de constructie goed te laten zien.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Metro 4 Boedapest
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 04-04-2014
Reageer op dit artikel