Project

Mediatheek Marnix Academie

Geen categorie

In slecht 3 maanden is een traditionele bibliotheek getransformeerd tot moderne mediatheek. In de bibliotheek stonden 38 constructieve kolommen. Door de kolommen op te nemen in een nieuwe wand-kastmeubel, zijn ze onderdeel geworden van het ontwerp, in plaats van een sta-in-de-weg. De opdrachtgever: ‘Tijdens de visiepresentatie geloofde ik niet dat jullie kolommen konden laten verdwijnen, maar het is echt gelukt!’

Mediatheek Marnix Academie

BYTR heeft een onorthodox plan ontwikkeld: een meanderende kastenwand heeft de grote ruimte opgedeeld waardoor de beleving van ruimtelijkheid is vergroot. Cruciaal onderdeel hierin was de strategische plaatsing van de kastenwand. Een groot aantal kolommen is onderdeel geworden van het nieuwe ontwerp en het ‘woud van kolommen’ is hierdoor sterk uitgedund.

 

De kastenwand heeft een open karakter waardoor de toetsruimte, de lounge en leestafel een sterke ruimtelijke verbinding hebben maar toch ieder hun eigen identiteit behouden. In de kastenwand zijn zes werkcoupés opgenomen die een buffer vormen tussen het rumoer aan de leestafel en de stilte in de toetsruimte.

 

‘Hergebruik tenzij’, was het motto in dit ontwerp. De oranjerode vloer is niet verwijderd, maar de kleuren van het interieur zijn hierop aangepast. De onderstellen van de oude tafels zijn voorzien van nieuwe werkbladen en kabelgoten. De leestafel is gemaakt van boeken en legplanken uit de oude bibliotheek (ontworpen en uitgevoerd door Rolf Bruggink). Dit hergebruik heeft een substantiële besparing opgeleverd die vervolgens kon worden ingezet om de kwaliteit van de verbouwing te vergroten.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Vogelsanglaan 1
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Mediatheek Marnix Academie
  • Projectarchitect(en) Tjerk van de Wetering, Richel Lubbers
  • Adviseur installaties Next Technology
  • Aannemer Zegers, ede
  • Interieurarchitect De Projectinrichter
  • Toeleveranciers false
  • Programma Interieur verbouwing
  • Aanvang bouw 18-12-2014
  • Oplevering 10-09-2013
  • Opdrachtgever Marnix Academie Utrecht
  • Ontwerpbureau BYTR Architecten
Reageer op dit artikel