Project

MC Huis in Utrecht door Pascal Cornips

Geen categorie

Het leek te mooi om waar te zijn: een kavel in de binnenstad van Utrecht om een vrijstaande woning op te bouwen. En dan ook nog eens aan de rand van een park. Het was een kans die architect Pascal Cornips niet kon laten schieten. Voor zijn gezin bouwde hij een moderne woning die de karakteristieken van de locatie optimaal inzet voor woongenot.

MC Huis in Utrecht door Pascal Cornips

De woning bevindt zich aan de rand van het Griftpark, op het voormalige terrein van de gasfabriek. In het straatbeeld valt de overgang tussen woonwijk en industriegebied duidelijk te herkennen: voorbij een muurrestant maakt het vriendelijke ritme van woningen plaats voor losse gebouwen. De gemeente gaf drie bestaande panden op het terrein van de gasfabriek uit voor herbestemming tot woning, twee lege kavels werden bestemd voor nieuwbouw.

Kavelpaspoort

In het kavelpaspoort is de locatie van het te bebouwen oppervlak (circa 8x10m), het aantal bouwlagen (twee) en de hoogte per bouwlaag (3,5m) vastgelegd. Binnen deze summiere randvoorwaarden nam de architect alle vrijheid om een moderne woning te realiseren.

Open en gesloten ruimtes

In hoofdlijnen bestaat het concept voor het MC Huis uit een eenvoudige tweedeling van ´open´ en ´besloten´ ruimten. Qua volume sluit de woning meer aan bij de naastgelegen pakhuizen en het radiodistributiegebouw. Het profileert zich als een van de losse blokken tussen het Griftpark en de rijtjeswoningen van de Menno van Coehoornstraat.

Servicestrook

Om een zo groot mogelijk deel van de begane grond vrij te houden voor een open leefruimte is aan de voorgevel een smalle servicestrook geplaatst. Hierin zijn alle ondersteunende functies zoals de entreehal, toilet, berging en verticale circulatie opgenomen. Zo is het leefgedeelte gelijk verborgen voor blikken vanaf de straat. De gesloten westgevel wordt gebruikt voor een kastenwand waarin per zone de benodigde functies worden opgenomen en waarin zich bovendien de stabiliteitselementen en de installatie-voorzieningen bevinden.

Inverse

De eerste verdieping is precies omgekeerd ingedeeld; De bad- en slaapkamers zijn in een compact en gesloten volume samengebracht aan de achterzijde, waardoor aan de voorzijde een open ruimte ontstaat.

Buffer tegen geluid en warmte

De open ruimte op de verdieping is georiënteerd op het zuiden. Licht en warmte worden ruim toegelaten. Vanaf dit punt in het huis is er vrij zicht op de Dom. Tegelijkertijd vormt de open ruimte een buffer tussen de warme zuidgevel en het straatgeluid enerzijds en de rustige slaapvertrekken anderzijds.

Verspringing in vloerniveau

De open woonruimten op de begane grond en op de eerste verdieping zijn voorzien van een royale vrije hoogte. De servicestrook op de begane grond en het gesloten volume met slaapkamers op de verdieping zijn juist compact gehouden, zodat binnen de maximaal toegestane bouwhoogte ook ruimte is voor een dakterras. Er ontstaat aldus een verspringing in het vloerniveau van de eerste verdieping waardoor het licht uit het zuiden toch de woonruimte op de begane grond kan bereiken.

Dakterras

Het dakterras compenseert het gebrek aan directe zontoetreding in de tuin die aan de noordzijde van het kavel ligt. Op het dakterras is ruimte voor zonnecellen en urban farming.

Materialisering en detaillering

Voor de gevel wordt een verticaal geprofileerde bekleding van zink gebruikt. De traditionele felstechniek is in de Utrechtse binnenstad al aanwezig in dakafwerkingen en gevelornamenten. De textuur van de uitstaande felsnaden past bij de tactiliteit van het metselwerk in de omgeving. Door een verfijnde maatvoering (smallere felsbanen) toe te passen sluit het materiaal ook qua schaal goed aan.

Raamopeningen

De open leefruimten op de begane grond en op de eerste verdieping zijn in de gevel af te lezen door hun grote raampartijen. In de zijgevel wordt deze schuifpui overhoeks doorgezet naar de oostgevel waarmee de gevel zich ook opent richting het Griftpark. De subtiele horizontale belijning is afgestemd op de twee open ruimten en maakt de twee bouwlagen en de verhoogde dakrand afleesbaar. Overige raamopeningen zijn strategisch geplaatst op de benodigde posities en houden afstand tot de horizontale lijnen of liggen zelfs achter de verticale bekleding, zodat de gesloten vlakken niet onderbroken worden.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Menno van Coehoornstraat
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel MC Huis in Utrecht door Pascal Cornips
  • Adviseur installaties WHR Installatie-adviseurs
  • Aannemer Gebr. Van Scheppingen
  • Bouwmanagement Breed ID
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 160 m2
  • Aanvang bouw 01-02-2016
  • Opdrachtgever Particulier
  • Ontwerpbureau Pascal Cornips
Reageer op dit artikel