Project

Longgang Cultural Centre in Shenzhen (China) – Mecanoo

Architectuur

Longgang Cultural Centre in Shenzhen (China) – Mecanoo
Longgang Cultural Centre in Shenzhen (China) door Mecanoo, beeld Zhang Chao

Mecanoo heeft in Shenzhen (China) het Longgang Cultural Centre gerealiseerd. Het langgerekt gebouw kenmerkt zich door de sterk hellende gevels. Daartussen liggen vier publieke pleinen die het zakencentrum met het park verbinden.

Toelichting door Mecanoo – Shenzhen is een van de snelstgroeiende steden ter wereld, sinds het in 1980 de status kreeg van ‘speciale economische zone’. Tegenwoordig domineert hoogbouw de skyline en is het inwoneraantal gegroeid naar 12 miljoen.

Aan de oostzijde van het district Longgang ligt het nieuwe Longgang Cultural Centre. Dit complex biedt onderdak aan een kunstmuseum, een science centre, een educatief jongerencentrum en een enorme boekenwinkel met cafés en restaurants.

Longgang Cultural Centre in Shenzhen (China) door Mecanoo, beeld Zhang Chao

beeld Zhang Chao

Schakels

Het Longgang Cultural Centre ligt op een smalle strook van 3,8 hectare. Voor dit gebied gelden strenge hoogtebeperkingen. Het langgerekte complex bestaat in feite uit vier afzonderlijke gebouwdelen met eenzelfde visuele taal, hoogte en materialisering.

Daartussen liggen vier publieke pleinen, die door de sterk hellende gevels worden beschut tegen zon en regen. De pleinen vormen ook de verbindende schakels tussen het zakendistrict aan de westzijde en het park aan de oostzijde. De gevels kaderen het zicht op de achterliggende wijk en leiden de bezoekers op een natuurlijke manier naar en door het complex.

Longgang Cultural Centre in Shenzhen (China) door Mecanoo, beeld Zhang Chao

beeld Zhang Chao

Gevarieerd cultureel programma

Het science centre voor kinderen en jongvolwassenen richt zich op de populaire wetenschap. Ernaast ligt het educatieve centrum waar kinderen en jongeren kunnen deelnemen aan buitenschoolse activiteiten zoals kunst, muziek en sport. Het kunstmuseum heeft haar tentoonstellingszalen op de bovenste verdiepingen en een stedenbouwkundig centrum op de begane grond en niveau -1.

Het grootste gebouwdeel biedt onderdak aan de indrukwekkende boekenwinkel. Hier worden ook evenementen georganiseerd zoals boekpresentaties, signeersessies en tentoonstellingen. De entrees van de verschillende functies liggen aan de overdekte pleinen. Deze zijn eveneens te gebruiken voor buitenactiviteiten en evenementen.

Longgang Cultural Centre in Shenzhen (China) door Mecanoo, beeld Zhang Chao

beeld Zhang Chao

Sculpturaal interieur

De betonnen constructie is in-situ gegoten en heeft een sterke sculpturale kwaliteit. Binnen worden de betonnen wanden afgewisseld met betonnen balken, kolommen en massieve kernen. Ze vormen een reusachtige sculptuur waar je als bezoeker doorheen kunt lopen en de indrukwekkende schaal van de constructie kunt ervaren.

 

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Shenzhen
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 95.000 m2
  • Programma Cultureel centrum bestaande uit een kunstmuseum (13.500 m2), science centre (10.000 m2), educatief jongerencentrum (8.000 m2), detailhandel (7.000 m2), boekwinkel met horeca (35.000 m2), ondergrondse parkeergarage (21.500 m2) en een nieuw stadsplein van 3,8 ha
  • Voorlopig ontwerp 2012
  • Definitief ontwerp 2016
  • Aanvang bouw 2015
  • Oplevering 2019
  • Opdrachtgever Gemeente Longgang, Shenzhen; Vanke en SPDG, Shenzhen, China
  • Ontwerpbureau Mecanoo
  • Lokale architect CCDI, Shenzhen, China

Locatie

Reageer op dit artikel