Project

Loft in New York door UNStudio

Geen categorie

Wat zou de interactie kunnen zijn tussen een woonruimte en een galerie? Dat wordt in dit interieurontwerp in New York onderzocht door UNStudio. De dragende muren in het loft lijken te zweven door de ruimte. Samen met de bijzondere plafonds creëren ze een hybride omgeving, waarin tentoonstellingsruimtes overgaan in leefruimtes.

Loft in New York door UNStudio

 

De opdrachtgever, een kunstverzamelaar, en Ben van Berkel leerden elkaar enkele jaren geleden kennen, toen UNStudio bezig was met de renovatie en de uitbreiding van het Wadsworth Atheneum. Dit project is nooit gerealiseerd, maar toen de verzamelaar een nieuw huis wilde laten ontwerpen, sprak hij daar geregeld over met Van Berkel. In de vroege lente van 2007 kreeg UNStudio een telefoontje: de opdrachtgever had een loft in Manhattan gekocht, dat hij geschikt wilde laten maken voor zijn verzameling kunst en boeken.

Comfortabel wonen

De bestaande ruimte was een uitdaging: lang en breed, maar ook een beetje laag. De architecten zetten er zacht vloeiende gebogen wanden in om de ruimte op te delen in zones die comfortabel zijn om in te leven. Tegelijkertijd realiseerden ze zo ook een grote hoeveelheid wanden waarop de opdrachtgever zijn kunst kan laten zien. De wanden zijn zo ontworpen dat ze voor beide functies dienst kunnen doen: een zwevende tentoonstellingswand gaat over in boekenplanken aan de ene kant en in een displaykast aan de andere kant.

Licht en donker

De plafonds zijn meer uitgesproken vormgegeven. Door af te wisselen tussen lichtgevende en donkere delen, ontstaat er een gevarieerd lichtschouwspel. Het opaque deel van het plafond bestaat uit subtiel gebogen elementen die de illusie oproepen van een oneindig plafond, dat zodoende de werkelijke hoogte van de ruimte verbergt. Achttienduizend ledlampen zijn gebruikt op het lichtgevende deel van het plafond. Het licht creëert eveneens het idee van hoogte en kan geprogrammeerd worden zodat lichtintensiteit en –kleur zijn aan te passen.

Glazen vlakken

Het derde element dat de architect heeft toegevoegd is het ‘inlijsten van het uitzicht’. De oude ramen in de zuidgevel zijn vervangen door verdiepingshoge glazen vlakken.

 

 

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Greenwich Village
  • Plaats Manhattan
  • Projecttitel Loft in New York door UNStudio
  • Projectarchitect(en) Ben van Berkel
  • Adviseur installaties Wayman C. Wing Consulting Engineers, New York
  • Aannemer 3-D Laboratory, Inc. New york
  • Interieurarchitect UNStudio, Amsterdam
  • Bouwmanagement P.A. Collins PE Consulting Engineers, New York
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 550 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-05-2010
  • Definitief ontwerp 01-06-2010
  • Aanvang bouw 20-12-2010
  • Oplevering 01-10-2010
  • Opdrachtgever anoniem
  • Ontwerpbureau UNStudio, Amsterdam
Reageer op dit artikel