Project

Lichte luxe woning grenzend aan de tuin – BNLA architecten

Interieur

Deze karakteristieke stadswoning in Watergraafsmeer kon wel een grondige verbouwing gebruiken. De bewoners hadden behoefte aan meer ruimte, meer licht, meer lucht. De bestaande indeling werd uitvoerig heroverwogen en ging op de schop. En dankzij een nieuwe uitbouw van ruim 25 m2 werd er meer woonruimte aan het bestaande huis toegevoegd.

Lichte luxe woning grenzend aan de tuin – BNLA architecten
Fotografie: Wim Hanenberg

toelichting door BNLA architecten

Wonen aan de tuin

De opgave was duidelijk: meer ruimte maar wel in hetzelfde huis. BNLA architecten maakte een ontwerp voor een moderne aanbouw aan de bestaande klassieke woning waarin een ruime eethoek en een lichte werkkamer kwamen. Het bestaande hoogteverschil tussen het huis en de tuin werd opgelost door een brede trap ín het huis te plaatsen. Op deze manier kwam de eetkamer aan het terras te liggen en door de toepassing van een 3.5m hoge stalen pui werd de verbinding met de tuin optimaal. De moderne stalen tuindeuren passen goed bij de strak gestucte uitbouw maar sluiten ook goed aan bij de klassieke elementen van deze stadswoning. De op maat gemaakte wandkast zorgt in de eethoek voor extra berg- en kastruimte.

Licht en zicht

De originele indeling van de begane grond maakte plaats voor een nieuwe waarbij de keuken in het hart van de woning werd geplaatst. De wens naar meer licht en lucht werden letterlijk en figuurlijk vormgegeven door middel van een 3m lang daklicht in de uitbouw. De zichtbare balken zorgen voor een bijzonder spel van licht en schaduw. Lange zichtlijnen van de voorkamer tot ín de tuin zorgen voor een ruimtelijk gevoel en brengen het licht tot ver in de woning.

Ook de indeling van de bovenverdieping ging op de schop met 3 ruime slaapkamers, een inloopkast en een riante badkamer als resultaat.

Klassiek en modern

De combinatie van klassieke en moderne materialen is in balans. De vloer werd voorzien van een klassieke visgraatvloer, keukens en badkamer worden afgewerkt met betonciré. De bestaande geornamenteerde trap kreeg een opfrisbeurt en stalen puien zorgen voor een moderne twist.

Dankzij het ontwerp van BNLA past het verbouwde huis weer bij de wensen haar bewoners. Het ontwerp leverde een licht en ruim woonhuis op, mídden in de stad.

Foto's

Ontwerp en realisatie

 • Adres Linnaeusparkweg
 • Plaats Amsterdam
 • Projecttitel Lichte luxe woning grenzend aan de tuin
 • Projectarchitect(en) Arjen Bloem
 • Medewerkers Laurien Keller
 • Bruto vloeroppervlakte (m2) 173
 • Netto vloeroppervlakte (m2) 157
 • Programma Wonen
 • Opdrachtgever Particulier, Amsterdam
 • Ontwerpbureau BNLA architecten
 • Styling Haske Kroes-Sommers
Reageer op dit artikel