Project

Lange Voort

Geen categorie

Het hoofdwinkelcentrum van Oegstgeest stamt uit de jaren zestig en voldeed niet meer aan de huidige eisen. Om het centrum weer aantrekkelijk te maken is een deel gesloopt en vervangen door een nieuw stadsblok met winkels, een bibliotheek, appartementen en een parkeerkelder, ontworpen door rphs architecten.

Lange Voort

De gebogen vorm van de nieuwbouw wijkt aan de zijde van de Lange Voort zodanig dat een plezierige verblijfsruimte voor de voetganger is ontstaan. De passage vormt de verbinding tussen het parkeerterrein en de bestaande winkels en ontsluit daarmee een groot deel van de nieuwe winkels. Op de winkels is een daktuin aangelegd waaromheen de bibliotheek en appartementen zijn gerealiseerd. De bibliotheek heeft haar entree op het maaiveld. In overeenstemming met de omgeving is het gebouw met zijn verscheidenheid aan functies als eenheid ontworpen. De nieuwbouw is robuust en heeft een sterke plastiek. De blonde kleur sluit goed aan op het lichte karakter van de bestaande bebouwing.

Met de realisatie van een aantal vrijstaande villa’s in de directe omgeving van het winkelcentrum is het stedenbouwkundige plan voor de Lange Voort voltooid.

De villa’s liggen aan de historische Wijtenbachweg in Oegstgeest.

De architectuur is geïnspireerd op de villa’s die Co Brandes voor Marlot in Den Haag ontwierp. Baksteen, gevelopeningen en horizontale betonbanden spelen samen een spel en vormen een ruimtelijke compositie.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Lange Voort 2
  • Plaats Oegstgeest
  • Projecttitel Lange Voort
  • Projectarchitect(en) Willem Jan Hagg
  • Toeleveranciers false
  • Programma 69 appartementen, 5.500 m² winkels, 1.600 m² bibliotheek, 390 m² praktijkruimte en 120 gebouwde parkeervoorzieningen
  • Aanvang bouw 28-04-2014
  • Oplevering 01-05-2007
  • Opdrachtgever ASR Vastgoed Ontwikkeling, Utrecht
  • Ontwerpbureau rphs+
Reageer op dit artikel