Project

Kunstcentrum Looiersgracht Amsterdam door Moriko Kira

Geen categorie

Een minimale ingreep kan een maximale impact hebben op de ruimtelijke ervaring. Moriko Kira ontwierp een kunstcentrum in een voormalige bierbottelarij en kartonnagefabriek. Door het bestaande casco intact te laten en nieuwe elementen vooral de ruimte en het programma te laten organiseren, ontstaat een helder en prikkelend platform voor de meest uiteenlopende events. Het uitgangspunt in het ontwerp was ‘zo goed mogelijk het bestaande casco laten spreken.’ Drie dozen zijn in feite de enige ruimtelijke toevoeging, ze suggereren de verandering van fabriek tot ruimte voor verblijf en activiteit.

Kunstcentrum Looiersgracht Amsterdam door Moriko Kira

Het industriële gebouw is in het centrum van Amsterdam gelegen aan een van de zijgrachten waar vroeger veel kleinschalige industrieën aanwezig waren. Anders dan andere typisch Amsterdamse gebouwen aan de zijgrachten beschikt dit gebouw over een hoge en bijzondere brede begane grond. Achterin het gebouw is een grote ruimte waar vanuit het noorden door de lange horizontale ramen in de sheddaken licht naar binnen valt. Karakteristiek onderdeel van het pand is de voormalige ijskelder.

Uitwisseling

De particuliere opdrachtgever wil een non-profit tentoonstellingsruimte oprichten voor hedendaagse kunst en cultuur. Daarnaast is het een uiterst flexibel in te richten en te gebruiken locatie om bijeen te komen, een plek, waar nieuwe ideeën en gedachtegoed kunnen worden uitgewisseld en verdiept.

De indeling

De ruimte bestaat uit drie kenmerkende onderdelen. In de hoge ruimte aan de gracht staan negen originele stalen kolommen met fijne details die deze ruimte op een natuurlijke manier structureren. Deze ruimte loopt over in een grote open ruimte met sheddaken. In tegenstelling tot de donkere en krachtige voorruimte is deze ruimte licht en bijna gewichtloos dankzij het egale noordelijke licht dat door het dak invalt. Een andere wereld ontplooit zich in de kelder waar vroeger het gebottelde bier koel werd gehouden. Hier bevinden zich een tentoonstellingsruimte, een multimediakamer en een archief. De functioneel noodzakelijke ingrepen, zoals verlichting, installaties, opslagruimte en toiletten,zijn zo onzichtbaar mogelijk gemaakt, zodat de oorspronkelijke kwaliteit van het gebouw zo goed mogelijk tot uiting komt.

De voorruimte

De voorruimte aan de gracht is het ontvangstdeel van de kunstfabriek. Hier bevinden zich een café, boekwinkel en is ruimte voor kleine en informele exposities. Drie dozen van circa 4 x 4 x 3 herbergen een boekenwinkel, expositieruimte en kantoor. Deze dozen zijn voorzien van grote vouwdeuren die de relatie met de rest van het interieur flexibel kunnen bepalen. Ook vanaf de straat is dit voelbaar.

Flexibele tentoonstellingsruimte

De achterruimte is ruimtelijk niet aangepast; de openheid, de rust en het licht van de ruimte domineren en vormen een mooi contrast met de voorruimte. Om een flexibele tentoonstellingsruimte te creëren hebben wij een eenvoudig verplaatsbaar wandsysteem gecreëerd met behulp van steigerconstructiemateriaal. Hiermee kan deze grote ruimte volgens de wensen van de kunstenaars ingedeeld worden.

Heldere ingreep

De gietvloer in lichtgrijs omhult zowel vloer als dozen en loopt vanuit de voorruimte naar achter door als een terughoudende maar heldere aanwijzing van de ingreep. Deze vloer loopt via de twee trappenhuizen door tot de donker geoliede keldervloer.

 

Ontwerp en realisatie

  • Adres Looiersgracht 60
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Kunstcentrum Looiersgracht Amsterdam door Moriko Kira
  • Projectarchitect(en) moriko kira, Olivier Langejan, Anne Boonstra
  • Adviseur installaties Bureau 1232, Groningen; IBS Installatie Techniek, Purmerend
  • Adviseur akoestiek Bureau 1232, Groningen
  • Aannemer Bouwbedrijf Verkuijl, Zaandam
  • Interieurarchitect moriko kira architect
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 743
  • Voorlopig ontwerp 15-01-2009
  • Definitief ontwerp 15-03-2009
  • Aanvang bouw 08-09-2011
  • Oplevering 15-09-2010
  • Opdrachtgever Contemporary Art Lab, Amsterdam
  • Ontwerpbureau Moriko Kira architect
Reageer op dit artikel