Project

Koetshuis Breukelen

Geen categorie

Een rijksmonumentaal koetshuis annex paardenstal uit 1760 is herbestemd tot royaal woonhuis. Een ratjetoe aan ingebouwde curiosa uit eerdere verbouwingen is verwijderd. Hierdoor komen historische elementen en de grote ruimten weer tot hun recht.

Koetshuis Breukelen

De paardenstal, nog compleet met hooiruiven, natuurstenen drinkbakken en gietijzeren paardenkoppen, is in gebruik genomen als woonkamer. De oorspronkelijke tuigkamer is nu entreehal en de koetsenstalling is veranderd in een riante leefkeuken. In het hele huis liggen massief eiken vloeren en door de hoge plafonds komt er veel natuurlijk licht de woning in.

Enkele hoge staldeuren kwamen bij het sloopwerk opnieuw te voorschijn. Hierdoor ontstond een verrassende verbinding tussen woonkamer en keuken. In deze hoge binnenmaat werd een nieuwe trap als moderne toevoeging geplaatst. De trap heeft door de centrale positie in het koetshuis speciale aandacht gekregen. De buitenkant is gemaakt van spiegelglad stucwerk en de binnenkant is geheel gemaakt van massief eiken. Door de centrale plaatsing is het de spil van het huis geworden en valt daglicht vanuit het dak tot in de nieuwe woonkeuken.

Op de bovenverdieping bepaalt de dubbele kap met grove houten spanten de sfeer. De trap legt een verbinding met de tweede leefruimte, een lounge met houtkachel die een gezellige toevoeging is aan de slaapkamers en badkamer die ook op de verdieping gesitueerd zijn.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Straatweg 224-3
  • Plaats Breukelen
  • Projecttitel Koetshuis Breukelen
  • Projectarchitect(en) Marnix van de Meer en Richèl Lubbers
  • Toeleveranciers false
  • Programma 300 m2 rijksmonument
  • Voorlopig ontwerp 29-08-2013
  • Definitief ontwerp 29-08-2013
  • Aanvang bouw 15-11-2013
  • Oplevering 30-08-2012
  • Opdrachtgever particuliere opdrachtgever
  • Ontwerpbureau Zecc Architecten i.s.m. BYTR architecten
Reageer op dit artikel