Project

Koedoestal voor Diergaarde Blijdorp

Geen categorie

De nieuwe Koedoestal (een koedoe is een grote Afrikaanse antilope) is een restauratie en vernieuwing van één van de grotere stallen die door architect Sybold Van Ravesteyn in 1939 voor de Diergaarde Blijdorp zijn ontworpen. De glooiende vorm van de kap en de langwerpige S-vormige plattegrond zijn opvallend.

Koedoestal voor Diergaarde Blijdorp

De koedoestal is zoveel mogelijk weer in de oorspronkelijke toestand teruggebracht. De keramische pannen die oorspronkelijk op het dak lagen zijn weer opnieuw aangebracht en al het houtwerk is in de oorspronkelijke kleurstelling geschilderd.

Nieuw is een publieksdoorgang die haaks dwars door de stal loopt en de vernieuwde Koedoestal verankerd in de Afrika-route. De hiervoor op maat gemaakte taatsdeur is onderdeel van de houten gevelbekleding en kan worden geopend of voor onderhoud worden dichtgezet.

Aan de binnenzijde van de stal is de bijzondere vorm van de kap goed zichtbaar gemaakt en al het houtwerk is blank gelakt waardoor de natuurlijke uitstraling van de stal verder benadrukt wordt. Het gebouw is hierdoor heel ruimtelijk geworden waardoor de bezoekers van Blijdorp het gevoel hebben in de stal tussen de dieren te staan.

Met de opening van deze stal is een groot project ‘Hart van Afrika‘ in de Diergaarde afgerond. Het project is een ontwerp van de architectencombinatie Siebold Nijenhuis Architecten, Broekbakema en Kees Rouw [Architectuur & Onderzoek], in opdracht van Diergaarde Blijdorp.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Blijdorplaan 8
  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel Koedoestal voor Diergaarde Blijdorp
  • Projectarchitect(en) Siebold Nijenhuis
  • Aannemer Bouwbedrijf Batenburg
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 19-10-2016
  • Oplevering 01-04-2016
  • Opdrachtgever Diergaarde Blijdorp
  • Ontwerpbureau Siebold Nijenhuis Architect
Reageer op dit artikel