Project

Kerk Saint-Hilaire in Melle

Geen categorie

De Franse productontwerper Mathieu Lehanneur realiseerde een functioneel en mystiek nieuw interieur als een landschap van wit marmer. De over de vloer vloeiende lagen marmer verwijzen naar het omringende landschap en volgen de vormen van de kerk, maar tasten nergens het gebouw aan.

Kerk Saint-Hilaire in Melle

Mathieu Lehanneur liet zich inspireren door de opvallende topologie van de locatie. Om de kerk Saint-Hilaire in het plaatsje Melle te betreden, daal je eerst een brede trap af, onderwijl kijkend naar het koorpodium dat gedeeltelijk ligt verzonken in de vloer. Lehanneur wilde met zijn ontwerp dit gevoel van geleidelijke openbaring en van verankering in de grond benadrukken.

Natuurlijk gesteente

Om de bestaande bouw intact te laten, besloot de ontwerper zich te concentreren op de vloer en te spelen met het idee van natuurlijk gevormd sedimentgesteente. Leidend daarbij was de gedachte dat het koorpodium, dat als het ware uit de grond omhoog steekt, al bestond voordat de kerk gebouwd werd. Lehanneur stelt zich voor dat de aanwezigheid van mineralen de reden was dat de kerk hier is gebouwd.

Marmer en albast

De installatie van Lehanneur bestaat uit een uit lagen opgebouwd blok wit marmer van circa 10 meter lang en 7 meter breed. De verschillende lagen met een dikte van 15 mm liggen als hoogtelijnen trapsgewijs opeengestapeld tot een hoogte van 45 cm, op gelijke hoogte met het platform van het koorpodium. Het liturgische meubilair, het altaar en de katheder, dat bovenop deze minerale steenmassa is geplaatst, is vervaardigd uit albast.

Lees de rest van het artikel in de Architect interieur van mei 2012. 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Rue de Pont Saint-Hilaire
  • Plaats Melle
  • Projecttitel Kerk Saint-Hilaire in Melle
  • Projectarchitect(en) Mathieu Lehanneur, Parijs
  • Aannemer Entreprise de marbrerie Brocatelle, Lyon
  • Interieurarchitect Mathieu Lehanneur, Parijs
  • Bouwmanagement Philippe Smith
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 32 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-04-2007
  • Definitief ontwerp 01-07-2007
  • Aanvang bouw 18-04-2012
  • Oplevering 01-05-2011
  • Opdrachtgever Ministère de la Culture et de la Communication, Conseil Régional Poitou-Charentes, Ville de Melle et mécénats
  • Ontwerpbureau Mathieu Lehanneur, Parijs
Reageer op dit artikel