Project

KAPKAR HWS-18 in Burgh Haamstede door Frank Havermans

Geen categorie

In het lieflijke Zeeuwse dorp Burgh Haamstede tiert het toerisme welig. Maar slechts een enkele vakantieganger weet de weg te vinden naar galerie de Bewaerschole. Toen kunstenaar/ontwerper Frank Havermans werd gevraagd voor zijn tentoonstelling een semipermanent buitenobject te ontwerpen, besloot hij een zitplek te realiseren die een aanzuigende werking heeft op voorbijgangers.

KAPKAR HWS-18 in Burgh Haamstede door Frank Havermans

 

Omdat de opdracht een kunstobject betrof, was Havermans vrij in het formuleren van het programma. De keuze voor een overdekte zitplek was snel gemaakt. Net als de meeste KAPKAR constructies is KAPKAR/ HWS-18 gemaakt van gerecycled, maar zorgvuldig geselecteerd plaatmateriaal. In dit geval is dat underlayment, waarvan achtergebleven resten bitumen een vorig leven verraden.

Maquettes

Geholpen door Koos Schaart, maakte Havermans op zijn atelier de zitplek in transporteerbare delen die naderhand ter plekke in elkaar zijn geschroefd. Tijdens het ontwerpen worden nooit ontwerptekeningen gemaakt, maar schaalmodellen. Deze laten meer ruimte voor intuïtie en onderzoek dan tekeningen, meent de ontwerper. Gedurende het ontwerpproces ontstaat dan ook altijd een uitgebreide reeks schetsmaquettes die het denkproces illustreren. Dit mondt uit in een model dat wordt gebruikt als driedimensionale werktekening.

Doordachte detaillering

De vele jaren werkervaring met goedkoop constructiemateriaal doen zich gelden in de KAPKAR/HWS-18. Het zitobject doet het niet alleen van veraf goed als beeld, maar weet ook van dichtbij te boeien door de uitgekiende detaillering en aansluitingen. Geen enkele hoek is ondoordacht en zelfs de verbindingsplaatjes die twee delen van een dakspant met elkaar verbinden, zijn zodanig afgeschuind dat ze onderdeel uit gaan maken van het geheel.

  

Insect en schild

KAPKAP/HWS-18 heeft zoals gezegd een aanzuigende werking voor de Bewaerschole. Het object trekt de aandacht vanaf de uitvalsweg en het zijpad waar wandelaars passeren die de Burcht bezoeken. Het object is echter geen gezapige publiekstrekker, maar weet passanten te prikkelen. Daarmee doet de zitplek zowel denken aan een insect dat geduldig wacht op zijn prooi als aan een exoskelet dat bescherming biedt.

 

Ontwerp en realisatie

  • Adres Weststraat 18
  • Plaats Burgh Haamstede
  • Projecttitel KAPKAR HWS-18 in Burgh Haamstede door Frank Havermans
  • Voorlopig ontwerp 01-05-2011
  • Definitief ontwerp 01-06-2011
  • Aanvang bouw 14-07-2011
  • Oplevering 01-06-2011
  • Ontwerpbureau Frank Havermans
Reageer op dit artikel