Project

Kantoortoren in Amsterdam door Erick van Egeraat

Geen categorie

Op de Zuidas in Amsterdam is een nieuwe kantoortoren verrezen, ook wel bekend als The Rock. Erick van Egeraat heeft een zeer tot de verbeelding sprekend ontwerp gemaakt, dat voortkomt uit het stedelijk concept van deze locatie. Deze schrijft een klassieke driedeling in plint-middendeel-kroon voor. Van Egeraat vertaalde dit in een ontwerp van ‘gedraaide’ volumes en vloeiend in elkaar overlopende lichte en zwaardere materialen.

Kantoortoren in Amsterdam door Erick van Egeraat

 

Negentig meter hoog

De toren is negentig meter hoog en telt 22 bovengrondse en drie ondergrondse parkeerkeerverdiepingen. In basis is de toren zodanig ontworpen dat elke verdieping apart of in twee delen kon worden verhuurd. Maar omdat het gebouw uiteindelijk maar door één huurder zou worden gebruikt, is een interieur op maat gemaakt.

De top als rots

De top van het gebouw is uitgevoerd als een rots om een zo statige en solide mogelijke uitdrukking te verkrijgen. Deze rots balanceert op een glazen middendeel met een plint. De gevel van de rots is relatief gesloten. Door zorgvuldig geplaatste ramen zijn de achtergelegen kantoren voorzien van genoeg daglicht. Om metafoor van de rots kracht bij te zetten, heeft Van Egeraat de massa geaccentueerd met enkele (kleine) overstekken en knikken in de geveloppervlaktes. Hierdoor krijg de gevel een grillig en rotsvormig uiterlijk. 

Interieur met natuurlijke materialen

Het interieur heeft een warm, comfortabel en representatief karakter. Dit komt onder andere tot uitdrukking in het gebruik van materialen als natuursteen, hout en messing. De kantoren zijn voorzien van hoogwaardig meubilair, met onder andere verdiepingshoge houten boekenkasten, en de afwerking is relatief eenvoudig gehouden.

Opvallend auditorium

In het atrium bevindt zich een auditorium, waar seminars en presentaties kunnen worden gegeven. In tegenstelling tot het strakke ontwerp van het gebouw, heeft het auditorium een zeer expressieve vorm. De ruimte binnen is functioneel, warm en elegant en voorziet in acht tot tien werkplekken. 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Claude Debussylaan
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Kantoortoren in Amsterdam door Erick van Egeraat
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 25.000 m2
  • Programma Kantoren
  • Voorlopig ontwerp 01-05-2006
  • Definitief ontwerp 01-09-2007
  • Aanvang bouw 24-03-2010
  • Oplevering 01-09-2009
  • Opdrachtgever De Brauw Blackstone Westbroek
  • Ontwerpbureau designed by Erick van Egeraat
Reageer op dit artikel