Project

Kantoor TNT in Hoofddorp

Geen categorie

De strengste eisen op het gebied van duurzaamheid stelde communicatiebedrijf TNT aan haar nieuwe hoofdkantoor in Hoofddorp. Voor architect Paul de Ruiter en voor interieurarchitect Ex Interiors betekende het ontwerpproces een gedwongen zoektocht naar innovatieve materialen om binnen deze normen te blijven. Dematerialisering geeft het interieur een heel eigen idioom.

Kantoor TNT in Hoofddorp

Opdracht van TNT, tot voor kort onder de bezielde leiding van Peter Bakker, was om de hoogste Greencalc+-score (1000+) te behalen en het LEED platinum certificaat. TNT en OVG/Triodos legden de strenge milieueisen nog voor de crisis begon contractueel vast. De bouwsom mocht die van een conventioneel kantoor niet overstijgen, en het kantoor wordt verhuurd tegen een marktconforme prijs.

 

De extreme bepalingen dwongen architect Paul de Ruiter en interieurarchitect Odette Ex tot scherpe keuzes. Andere leidraad in het ontwerp was het motto ‘connectivity’, dat zich onder meer vertaalt in het atrium, waar de monumentale eiken trap, trapsgewijze terrassen en verbindende bruggen uitnodigen tot ontmoeten. Ondanks de transparantie en de vele werknemers heeft het interieur een rustige, verstilde sfeer.

Dematerialisering

De keuze die Ex maakte voor dematerialisering is praktisch ingegeven: het was de enige manier om binnen de vastgestelde milieunormen te blijven. De toegepaste materialen zijn steeds weer getoetst aan LEED en Greencalc+. Standaardmaterialen voldeden niet aan de norm, reden dat voor het inbouwpakket werd gekozen voor duurzame materialen als vlas, katoen, vurenhout en marmoleum. Dat dwong Ex om anders te ontwerpen en zo de juiste balans te vinden tussen score en beeld. Zo heeft Ex (in samenwerking met Retera Interieurbouw) uit vlas een duurzaam, demontabel wandsysteem ontwikkeld dat door heel het pand is toegepast.

Met een sober palet van grijs-, wit- en beigetinten, consequent doorgezet, en de herhaalde, innovatieve toepassing van basale materialen, geeft Ex het interieur een heel eigen – en eigentijdse – stijl, die TNT’s groene ambities helder vertaalt.

Lees het volledige artikel in de Architect van november 2011.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Neptunusstraat 41 - 63
  • Plaats Hoofddorp
  • Projecttitel Kantoor TNT in Hoofddorp
  • Projectarchitect(en) Paul de Ruiter i.s.m. Chris Collaris; Odette Ex i.s.m. Jessica van Boxtel
  • Adviseur installaties Deerns Raadgevende Ingenieurs, Rijswijk
  • Adviseur akoestiek Level Acoustics, Eindhoven
  • Aannemer Boele & Van Eesteren, Rijswijk
  • Interieurarchitect Ex Interiors, Nieuwegein
  • Bouwmanagement Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 17.300 m²
  • Voorlopig ontwerp 01-10-2008
  • Definitief ontwerp 01-02-2009
  • Aanvang bouw 14-11-2011
  • Oplevering 01-02-2011
  • Opdrachtgever Triodos-OVG Green Offices, Rotterdam/Zeist
  • Ontwerpbureau Ex Interiors
Reageer op dit artikel