Project

Kantoor PVEU en ambassade in Brussel (B)

Geen categorie

Na lange tijd in de stadsperiferie te hebben geresideerd, zijn de vertegenwoordigingen nu gevestigd in centrum van Brussel, op een strategische plaats in het politieke en diplomatieke hart van België en Europa. Het hernieuwde gebouw is helemaal gericht op duurzaamheid en een hoogwaardige uitstraling, waarbij Nederlands design, Nederlandse producten en Nederlandse kunst een grote rol spelen.

Kantoor PVEU en ambassade in Brussel (B)

 

 

Het gebouw telt negen verdiepingen plus twee ondergrondse lagen grotendeels bestemd voor parkeren en kreeg enige jaren terug nog nieuwe gevels. cepezed heeft nu ook de sfeer en indeling helemaal omgevormd.

Entree en vide

De bestaande entree is aanzienlijk uitgebreid door cepezed en voorzien van een dubbele hoogte. In de begane grond is een vide aangebracht die de etage met de daaronder gelegen verdieping verbindt. Zo is een grote, multifunctionele ruimte gecreëerd waarin het bedrijfsrestaurant is ondergebracht en waarin tevens een lichte, transparante wintertuin grenzend aan de achtergelegen parktuin is gerealiseerd.

Kantoorstroken

De kantoorruimten zijn op de verdiepingen langs de gevels gesitueerd. De zones tussen de kantoorstroken zijn steeds ingericht met combinaties van bijvoorbeeld kopieerunits, vergaderruimten, pantry’s, informele plekken of leestafels. Deze zijn per verdieping steeds anders vormgegeven, zodat iedere etage een duidelijk eigen identiteit heeft.


De bestaande entree is aanzienlijk uitgebreid en voorzien van een dubbele hoogte. Fotograaf Jannes Linders

Transparante binnenwanden

De binnenwanden langs de gangen zijn transparant, terwijl de scheidingen tussen de kantoren bestaan uit geperforeerd staal met panelen voor akoestische demping, aan twee zijden geflankeerd worden door transparante passtukken. Het tapijtpatroon verleent de relatief smalle gangen een sterke optische verbreding.

Vip-lounges, vip-rooms, vip-lunchroom

Het verdere programma bestaat onder meer uit vip-lounges, vip-rooms en een vip-lunchroom, archiefruimten met extra hoge eisen en een vergadercentrum met een tafel waaraan niet minder dan 44 mensen tegelijk kunnen vergaderen. Een aantal afdelingen is braak- en kogelwerend uitgevoerd.

Ontwerpers en kunstenaars van Nederlandse bodem

De missies zijn grotendeels ingericht met meubilair ontworpen door Nederlandse ontwerpers en kunst van Nederlandse kunstenaars. De inrichting is flexibel en kan gemakkelijk gewijzigd worden. De zonwering neemt wel hinderlijke schittering weg, maar geen daglicht. Voor de toiletspoelingen heeft het pand een grijs watercircuit.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Kortenberglaan 4
  • Plaats Brussel
  • Projecttitel Kantoor PVEU en ambassade in Brussel (B)
  • Projectarchitect(en) Jan Pesman, Albertien Kers, Wouter Kuiper
  • Adviseur installaties KVMC, Dordrecht
  • Aannemer Bouwbureau en Aannemingsbedrijf De Wilde, Waddinxveen
  • Bouwmanagement Smit Westerman, Gouda / Ney + Partners, Brussel (B)
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 8000 m2
  • Programma kantoor Permanente Vertegenwoordiging Europese Unie (PVEU) en de Nederlandse Ambassade Brussel
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2009
  • Definitief ontwerp 01-02-2009
  • Aanvang bouw 24-11-2010
  • Oplevering 01-06-2010
  • Opdrachtgever Ministerie van Buitenlandse Zaken, Den Haag
  • Ontwerpbureau cepezed, Delft
Reageer op dit artikel