Project

Kantoor PLP in Rotterdam

Geen categorie

Ploum Lodder & Princen advocaten en notarissen is sinds 2000 gevestigd in een monumentaal bankgebouw aan de Rotterdamse Blaak. De vijf verdiepingen zijn ingericht als comfortabele werkruimten rond een royaal atrium. Echter, de entresolvloer onder in dit atrium stond tot voor kort leeg. C4ID interieurarchitecten maakte een interieurontwerp waarmee het hele gebouw opnieuw te beleven is.

Kantoor PLP in Rotterdam

Het oorspronkelijke bankgebouw aan de zuidzijde van de Blaak, ontworpen in opdracht van de Twentsche Bank, behoort tot een van de eerste resultaten van de wederopbouw in het centrum van Rotterdam. Het kreeg in 1995 de status van gemeentelijk monument en is gerenoveerd tot een kantoor voor meerdere huurders. Ploum Lodder & Princen (PLP) heeft nu alle vijf kantooretages in gebruik.

Ontmoetingsplein

Aangezien de entree op de begane grond te klein is voor een eigen receptiebalie, stelde C4ID interieurarchitecten voor om in de hal een nieuwe vide met een royale trap te creëren, die de bezoekers vanaf de entree direct toegang biedt tot de voorheen lege entresolvloer. De beveiligingsbalie is gehandhaafd, maar direct bovenaan de trap is de receptie van PLP gepositioneerd. Vervolgens komt de bezoeker terecht in het nieuwe hart van de organisatie, het atrium.

C4ID toverde het atrium met diverse vloerniveaus om tot een ontmoetingsplein. Zo ontmoeten medewerkers en cliënten elkaar op een centrale plek met een goed zicht op de omvang van de organisatie. Rondom het plein zijn de vergader- en spreekkamers gesitueerd. Cliënten komen niet meer op de verdiepingen en de vertrouwelijkheid van documenten is zodoende beter gewaarborgd.

 

Cirkels

De interieurarchitecten kozen voor een ontwerp dat de balans zoekt tussen de monumentaliteit van het pand en het eigentijdse karakter van de organisatie. Om de zakelijkheid van het pand te doorbreken, is de lay-out gebaseerd op in elkaar grijpende cirkels. Dit is doorgevoerd in de vloerafwerking en de vorm van de eikenhouten vloerniveaus. Deze cirkels onderbreken de lengtelijnen en verbinden de verschillende interieuronderdelen met elkaar. Vanaf de zijde waar men binnenkomt lopen de houten vloerdelen op met op het hoogste niveau een wit stenen koffiebar.

Omgekeerde wereld

Aangezien er veel daglicht door de atriumkap naar binnen valt, stelde C4ID voor het ontmoetingsplein het gevoel van een buitenruimte mee te geven: met bomen, houten vloerdelen die associaties oproepen met een terras en met aan buitenmeubels verwante zitjes. Om ontmoetingen te bevorderen, is er een additionele open trapverbinding gemaakt naar de eerste kantoorvloer. C4ID keerde de situatie om: voorheen werd het kantoor gevormd door de kantoorverdiepingen met daaronder een leeg vloerveld. Nu is de entresol het dynamische hart van de organisatie, waarboven zich een aantal werkvloeren bevinden.

Karakter

De vergader- en spreekkamers bevinden zich in het lage deel van de entresol, afgescheiden door glazen wanden. Deze wanden zijn voorzien van een matte folie met een grafisch patroon om de lage wanden ten opzichte van het ruime atrium voldoende karakter mee te geven.

Uitbreiding opdracht

Nu de routing in het gebouw is gewijzigd maakte PLP van de gelegenheid gebruik de overige ruimtes eveneens te herzien. De voormalige receptie op de luchtbrug is door C4ID herontworpen tot board room en op de vierde verdieping is een kantine gerealiseerd. C4ID wist de bestaande en nieuwe ruimtes tot een uitnodigend en praktisch geheel te smeden.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Blaak 28
  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel Kantoor PLP in Rotterdam
  • Projectarchitect(en) Casper Schwarz
  • Interieurarchitect C4ID interieurarchitecten, Hilversum
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 5632 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-03-2010
  • Definitief ontwerp 01-10-2010
  • Aanvang bouw 28-03-2012
  • Oplevering 01-11-2011
  • Opdrachtgever Ploum Lodder Princen advocaten en notarissen, Rotterdam
  • Ontwerpbureau C4ID interieurarchitecten, Hilversum
Reageer op dit artikel