Project

Kantoor OC&C in Rotterdam door Fokkema & Partners Architecten

Interieur

Robuust, industrieel en comfortabel, met deze steekwoorden toog Fokkema & partners aan het werk voor het interieur van de Rotterdamse consultingfirma OC&C. Kolommen werden gestript en plafonds werden in het zicht gelaten om het ruwe beton in het zicht te krijgen. De ruwheid van deze vlakken is gecontrasteerd met hoogwaardige afwerkingen.

Kantoor OC&C in Rotterdam door Fokkema & Partners Architecten
Het interieur van het kantoor van OC&C strategy consultants. Gesitueerd aan een historisch monument aan de Maas in Rotterdam met een fenominaal panoramisch uitzicht. Een luxe interieur.

De Boompjes, waar het kantoor van OC&C is gevestigd, kent een rijke geschiedenis. Na de tweede oorlog lag een groot deel van de bebouwing aan deze straat in puin. Het eerste gebouw dat verrees aan de boulevard was het gebouw voor De Nederlandsche Bank. Op de bovenste twee verdiepingen richtte Fokkema & Partners het kantoor voor de consultingfirma in.

Typische Rotterdams

Het gebruik van ruwe, pure en eerlijke materialen, heldere ritmes en lijnen en de aandacht voor detaillering respecteren de oorspronkelijke architectuur van Timo Zwiers uit de jaren vijftig. Daarnaast vormt het ruige karakter van de havenstad een rode draad door het ontwerp. Voorbeeld is de balie, gemaakt van twee HEA600 balken, hergebruikt van een oude brug. De tafelbladen op de bovenste verdieping zijn gemaakt van hout dat gebruikt is voor het vervoeren van kolen in de haven.

Klassieke rust

De ruimtelijke structuur is helder gehouden door lange zichtlijnen en symmetrische indeling van de plattegrond toe te passen. Hierdoor wordt een klassieke rust in het interieur geïntroduceerd. In deze redelijk strenge opzet vallen de uitzonderingen, zoals de sculpturale spiltrap, extra op.

Werkproces-analyse

Aanvankelijk vroeg OCC om een traditionele werkplek-inrichting. Maar een analyse van de werkprocessen van de firma door Fokkema Partners, leidde tot een alternatief plan waarin open werkplekken worden gecombineerd met privéplekken. Dit programma werd aangevuld met plekken waar spontane omtmoeting wordt gefaciliteerd. Door de ontmoetings- en sociale plekken te concentreren in het midden van de verdiepingen, biedt het kantoor altijd genoeg levendigheid, ook als er weinig werknemers aanwezig zijn.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres De Boompjes
  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel Kantoor OC&C in Rotterdam door Fokkema & Partners Architecten
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 2000 m2
  • Definitief ontwerp 01-07-2014
  • Aanvang bouw 04-04-2016
  • Oplevering 01-10-2015
  • Opdrachtgever OC&C strategy consultants
  • Ontwerpbureau Fokkema & partners Architecten
Reageer op dit artikel