Project

Kantoor Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit in Utrecht

Geen categorie

Om Het Nieuwe Werken in het bestaande kantoorgebouw van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) in Utrecht te implementeren, koos architectenbureau Marlies Rohmer voor het creatief hergebruiken van de aanwezige ruimtes en materialen. Zo is in het pand, dat eerder wat karakterloos was, een aangenaam gevoel gecreëerd.

Kantoor Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit in Utrecht

De bakstenen gevel van het gebouw aan de Catharijnesingel is door architectenbureau Marlies Rohmer deels afgebroken, zodat voldoende daglicht het kantoor binnenvalt, en de gangenstructuur opengebroken. Zo kon het pand een volledige functieverandering krijgen. De gangen maakten plaats voor een open werkvloer, die afgewisseld wordt met voldoende ademruimte.

Patchwork

Het gebouw is door de architecten gerenoveerd volgens de filosofie van het werkLANDSCHAP, een ‘patchworkmodel’, dat het gedeeltelijk behoud en creatief hergebruik van materialen en ruimtes stimuleert.
Het interieur biedt een combinatie aan open en besloten ruimtes. De open ruimtes meanderen over de vloeren. Daardoor ontstaat er diagonaal doorzicht van gevel tot gevel, zoveel mogelijk gebruik makend van daglicht. De open ruimte is georganiseerd in aparte plekken die ook weer gekoppeld te gebruiken zijn.

Identiteit en interieur

De architect besloot de autoriteit van de nVWA als inspiratiebron te gebruiken bij het vormgeven van de inrichting. Eenvoudige materialen als glas, hout en stof en natuurlijke tinten zijn toegepast. Grafisch ontwerper Yvonne Kroes maakte verschillende felgekleurde panelen die op elke verdieping thema’s weergeven waar de organisatie zich mee bezig houdt. Zo zijn de onderwerpen als gezelschapsdieren, grote huisdieren, landbouwproducten en speeltoestellen verbeeld.

Groen

De beplanting speelt een belangrijke rol in het interieur. De dichte onderkant van de stiltecellen is op sommige plekken verbreden en creëert zo ruimte voor plantenbakken, waardoor de beplanting integraal onderdeel van de wand wordt. De hoog groeiende sanseveria’s hebben naast het positieve effect op het werkklimaat ook een functie als zichtfilter voor de concentratieruimtes en vergaderzalen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Catharijnesingel 59
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Kantoor Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit in Utrecht
  • Projectarchitect(en) Marlies Rohmer
  • Adviseur installaties Nelissen Ingenieurbureau, Eindhoven
  • Aannemer Plegt-Vos, Vleuten
  • Interieurarchitect Architectenbureau Marlies Rohmer
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 10.950 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-06-2008
  • Definitief ontwerp 01-06-2009
  • Aanvang bouw 14-03-2012
  • Oplevering 01-12-2011
  • Bouwsom exclusief installaties (€) €2.737.000,00
  • Opdrachtgever Rijksgebouwendienst, Haarlem
  • Ontwerpbureau Architectenbureau Marlies Rohmer, Amsterdam
Reageer op dit artikel