Project

Kantoor in Waalre

Geen categorie

Op het kruispunt van de A2 en de Eindhovenseweg in Waalre ligt een markante kantoorvilla. Van den Pauwert Architecten ontwierp de eigentijdse nieuwe uitbreiding bij de bestaande villa. De nieuwbouw is vanaf de Eindhovenseweg ondergeschikt gepositioneerd ten opzichte van de bestaande gebouwen, op een open plek waar de oude eikenbomenlaan niet meer intact was.

Kantoor in Waalre

 

De architectonische opgave voor de uitbreiding bestond uit enerzijds de wens voor een open en gelijktijdig gesloten kantooromgeving. De vertrouwelijke informatie en de wettelijke scheiding tussen de verschillende vakgroepen definieerde een programma met hoofdzakelijk individuele kantoorruimtes. De opdrachtgever wilde echter meer contact tussen de verschillende disciplines en werknemers en tevens meer zichtbaarheid voor klanten.

Anderzijds wilde de opdrachtgever een gebouw met een eigen en opvallend karakter zonder het prominente karakter van de villa aan te tasten. De nieuwbouw diende dus tegelijkertijd ondergeschikt en markant te zijn. Daarbij was het gevraagde toe te voegen volume vors voor het terrein en de bestaande villa.


Fotograaf Norbert van Onna

Het antwoord op deze ogenschijnlijk paradoxale vraag gaf Van den Pauwert Architecten in de vorm van een compact, carrévormig gebouw, dat complementair is aan de villa. Een puntsymmetrie in het middelpunt van het gebouw zorgt ervoor dat alle zichtlijnen en contacten samenkomen. De bovenste verdiepingen hebben geen dominante richting. In tegenstelling tot de villa heeft de nieuwe uitbreiding een minder formele uitstraling

De zwevende verdiepingen en de transparantie van de begane grond contrasteren met het gesloten en autoritaire karakter van de hoger gelegen villa. Dit is versterkt doordat de plint op de hoeken terugspringt en de kelder licht en lucht biedt.


Fotograaf Norbert van Onn

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Eindhovenseweg 126
  • Plaats Waalre
  • Projecttitel Kantoor in Waalre
  • Projectarchitect(en) Jeroen Verdonschot
  • Adviseur installaties Uticon, Eindhoven
  • Aannemer Wijnen Bouwgroep, Someren
  • Bouwmanagement Van de Laar, Eindhoven
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 6000 m2
  • Programma Kantoorgebouw
  • Voorlopig ontwerp 01-10-2008
  • Definitief ontwerp 01-05-2009
  • Aanvang bouw 15-11-2011
  • Oplevering 01-05-2011
  • Bouwsom inclusief installaties (€) € 7.000.000,-
  • Bouwsom exclusief installaties (€) € 5.200.000,-
  • Opdrachtgever Witlox van den Boomen, Waalre
  • Ontwerpbureau Van den Pauwert Architecten, Eindhoven
Reageer op dit artikel