Project

Kantoor en rouwcentrum de Nieuwe Ooster

Geen categorie

BiermanHenket architecten ontwierpen een klimaatneutraal kantoor en rouwcentrum voor begraafplaats de Nieuwe Ooster in Amsterdam. Het gebouw maakt onderdeel uit van een grootschalige vernieuwing. Het landschappelijke park met symmetrisch entreegebied uit 1889 door landschapsarchitect Springer is door de eeuw heen dichtgeslibd. De verbouwing geeft het park de monumentale helderheid van het verleden weer terug.

Kantoor en rouwcentrum de Nieuwe Ooster

Het ontwerp voor de kantoren en het rouwcentrum is op het concept van het groter geheel teruggegrepen: openheid, lichtheid en vernieuwend materiaalgebruik. BiermanHenket architecten gingen hier zorgvuldig mee om en zorgden voor voldoende privacy voor de bezoekers binnen het transparant langgerekt gebouw. De verticale ritmiek van houten spanten en kozijnen is soms open en soms gesloten door houten lamellen voor de glazen puien.

Receptie bij entree kantoren. Fotografie René de Wit

Onderscheid in functies

Een deel van het gebouw ligt ingegraven en de plint is opgetild. Het dak en de vloer vormen een duidelijke begrenzing van de ruimte. Het deel van het gebouw met kantoren, kantine en personeelsruimten voor de onderhoudsdienst richt zich in twee verdiepingen op de naastgelegen uitvalsweg. Het deel van het rouwcentrum richt zich op de begraafplaats. Daarmee is er een duidelijk onderscheid te zien in de gevel tussen de verschillende functies.

Klimaatneutraal

Het kantoor en rouwcentrum op de Nieuwe Ooster mag een volledig klimaatneutraal gebouw genoemd worden. Naast het principe van Industrieel Flexibel en Demontabel Bouwen is er een WKO-systeem, lage temperatuurverwarming, hoge temperatuurkoeling, betonkernactivering, energiezuinige circulatiepompen voor de distributie en LED verlichting toegepast.

De Nieuwe Ooster

BiermanHenket architecten heeft daarnaast ook de uitbreiding van de centrale aula uit 1939 van architect Leupen en de uitbreiding van het oorspronkelijke lijkenhuis en de barenloods van architect Weismann (1889) ontworpen. Tijdens de bouw moeten de diensten ongestoord kunnen doorgaan, waardoor de werkzaamheden vaak in de vroege ochtend plaats vinden. In 2014 zal het hele project gereed zijn.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Kruislaan 126
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Kantoor en rouwcentrum de Nieuwe Ooster
  • Projectarchitect(en) Janneke Bierman en Yvonne Segers
  • Adviseur installaties Huisman & van Muijen bv
  • Aannemer Aannemingsbedrijf F.W. Onrust
  • Landschapsarchitect Karres en Brands landschapsarchitecten
  • Bouwmanagement ABT adviesbureau voor bouwtechniek bv
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2009
  • Aanvang bouw 12-03-2013
  • Oplevering 01-01-2012
  • Opdrachtgever gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost
  • Ontwerpbureau BiermanHenket architecten
Reageer op dit artikel