Project

Kantoor Belastingdienst in Hoorn

Geen categorie

Ook de medewerkers van de Belastingdienst in Hoorn schakelen binnenkort over op Het Nieuwe Werken. Voor de herinrichting van het bestaande kantoorpand, dat met zijn standaard indeling geen mogelijkheden bood voor de gewenste flexibele en activiteitsgerichte werkplekken, is Rocha Tombal Architecten ingeschakeld. Het ontstane interieur is functioneel, kleurrijk en vriendelijk.

Kantoor Belastingdienst in Hoorn

 

Het bureau nam de uitdaging aan om niet alleen een volledig nieuw interieur te ontwerpen, maar ook om goed aan te voelen wat de ambtenaren zou kunnen helpen bij het wennen aan deze van hogerhand opgelegde cultuuromslag.

Enorme uitdaging

“Tijdens ons eerste bezoek begrepen wij meteen hoe moeilijk het voor de werknemers zou worden om op het Nieuwe Werken over te stappen. De meesten zijn boven de vijftig en werken soms meer dan twintig jaar achter hetzelfde bureau, dat volledig met persoonlijke spullen, foto’s en planten is volgezet”, vertelt architect Ana Rocha. Het was voor haar bureau een enorme uitdaging om dit onduidelijke en bedompte interieur te transformeren tot een open, lichte ruimte, die communicatie en een flexibele werkhouding stimuleert.

Rocha Tombal Architecten maakten een open en overzichtelijk interieur. Organische lijnen meanderen om het stramien van de bestaande kolommen en doorbreken dat tegelijkertijd. Alle wanden en meubels zijn wit, zodat de ronde vormen optimaal zichtbaar zijn en veel licht reflecteren. De vloerbedekking heeft per verdieping een andere kleur. Op de begane grond kozen de architecten voor een kalmerende groentint, met het oog op eventueel geagiteerde klanten.

De architecten weten dat omgaan met veranderingen altijd lastig is voor mensen, zeker als ze zo ingrijpend zijn. Toch lijkt het overgrote deel van de gebruikers uiteindelijk wel met het Nieuwe Werken uit de voeten te kunnen. Volgens de opdrachtgever heeft de kwaliteit van het interieurontwerp daar bijzonder veel aan bijgedragen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Nieuwe Steen 4
  • Plaats Hoorn
  • Projecttitel Kantoor Belastingdienst in Hoorn
  • Aannemer J.P. Van Eesteren, Amsterdam
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 3661 m²
  • Voorlopig ontwerp 01-09-2009
  • Definitief ontwerp 01-04-2010
  • Aanvang bouw 26-10-2011
  • Oplevering 01-03-2011
  • Bouwsom inclusief installaties (€) € 3.38200 ex BTW
  • Opdrachtgever RGD Haarlem
  • Ontwerpbureau Rocha Tombal Architecten, Amsterdam
Reageer op dit artikel