Project

Kantoor Asics in Hoofddorp

Geen categorie

Het interieur dat Fokkema & Partners ontwierp voor het nieuwe Europese hoofdkantoor van het sportschoenenmerk ASICS, is vriendelijk, bescheiden en puur. Dat begint al bij de receptie, waar bezoekers voor het eerst kennismaken met het grafisch ontwerp dat refereert aan de zolen van de sportschoenen. Dit honingraatpatroon keert in het gebouw terug op diverse manieren.

Kantoor Asics in Hoofddorp

In het gebouw, dat is ontworpen door cepezed, leidt een open trappenhuis bezoekers naar de vergaderruimte op de eerste verdieping. Met kleine gebaren roept Fokkema & Partners associaties op met de Japanse cultuur, zoals de lampen wiens vormen zijn gebaseerd op de Japanse papiervouwkunst origami. Hiermee wordt subtiel aan de Japanse afkomst van het merk ASICS gerefereerd.

Atrium als ontmoetingsplek

Hart van het gebouw is een groot atrium, dat daglicht binnenlaat. Hier is het restaurant gesitueerd, dat dienst doet als ontmoetingsplek voor het personeel en gasten van ASICS. Blikvangers zijn de extra verlichtingsarmaturen, die de ruimte verlevendigen en minder hoog doen lijken.

Logistiek faciliteren

De open werkvloeren liggen om het atrium heen. Belangrijk doel van het interieurontwerp is om de bestaande logistieke processen en de grote hoeveelheden producten te faciliteren. Daartoe is midden op de werkvloer een groot opbergvolume geplaatst, bestaande uit wit-transparante kratten. Hier kunnen schoenen en andere materialen die nodig zijn in het ontwerpproces in worden bewaard. Het kan bovendien gemakkelijk worden omgetoverd tot een archief- of garderobekast.

Sport in beeld

De architecten hielden het kantoor rustig, met wit en grijs als hoofdtinten. Kleur moet komen van de schoenen zelf. Extra warmte wordt gecreëerd door roestoranje muren met daarop geabstraheerde sportbeelden, de veelkleurige tapijten en de zachte stoffen die zijn toegepast op de zitelementen. De pantry’s stimuleren informele contacten en faciliteren alle mogelijke manieren van brainstormen en overleggen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Taurusavenue 125
  • Plaats Hoofddorp
  • Projecttitel Kantoor Asics in Hoofddorp
  • Projectarchitect(en) Laura Atsma
  • Adviseur installaties Deerns raadgevende ingenieurs, Rijswijk
  • Aannemer Boele & van Eesteren BV, Haarlem
  • Interieurarchitect Fokkema & Partners, Delft
  • Bouwmanagement Van Rossem raadgevende ingenieurs, Amsterdam
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 6000 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-12-2009
  • Definitief ontwerp 01-03-2010
  • Aanvang bouw 31-01-2012
  • Oplevering 01-10-2011
  • Bouwsom inclusief installaties (€) interieur + los meubilair + aanvullende verlichting 1.885.000,00
  • Opdrachtgever Asics Europe, Hoofddorp
  • Ontwerpbureau Fokkema & Partners, Delft
Reageer op dit artikel