Project

Kantoor ABT in Tilburg

Geen categorie

De gevelwand van bedrijventerrein T58 in Tilburg bestaat uit een reeks van onderscheidende bedrijfspanden met een herkenbare signatuur. Door de opdrachtgever ABT bv is aan Van den Hout & Kolen architecten gevraagd om een flexibel kantoorpand met kleinschalige opslagmogelijkheden te ontwerpen, een pand dat in maat en schaal past binnen de reeks, strak en zorgvuldig vormgegeven.

Kantoor ABT in Tilburg

Het kantoorgebouw staat enigszins verheven, op een plint van 75 cm., waarboven zich een transparante begane grond bevindt. Op de begane grond is ABT gehuisvest, een bedrijf gespecialiseerd in flow-meters. Afwijkend van alle andere panden in de reeks, is de entrée tot het gebouw in de zijgevel gesitueerd, omdat de parkeervoorzieningen zich zowel aan de voor- als aan de achterzijde bevinden. De toegang tot de entrée wordt geaccentueerd door een hellingbaan die is opgenomen in de plint, en de uitkraging van de bovenbouw. Door de transparantie van de begane grond in relatie tot de donkere antraciete bovenbouw wordt de schaal van het gebouw optisch vergroot.

 

De bakstenen gevels van het kantoor zijn uitgevoerd in het zgn. clik-brick systeem, een droog metselsysteem, zonder voegwerk. De strakheid van de gevel wordt daardoor versterkt. De gevelopeningen zijn in een helder patroon in het raster van het metselwerk opgenomen. De slanke kozijnen worden geaccentueerd door aluminium kaders, waarbinnen de zonwering is opgenomen. Middels een verschuiving van het metselwerkband naar het begane grond niveau, wordt aan de zij- en achtergevel een overgang gemaakt naar de achterliggende lagere opslagruimte. Deze is uitgevoerd in een metalen gevelbeplating.

 

Met betrekking tot het interieur van de begane grond is gekozen voor een heldere vormgeving, een en ander afgestemd op de transparantie van de indeling. De scheidingswand tussen het kantoor en de facilitaire functies is als een grote nis in antraciete click-bricks (zoals de gevels) uitgevoerd, welke zijn ingevuld met eikenhouten maatwerk kasten. De plafonds zijn in een licht grijze kleur met op de begane grond een bruingrijze gietvloer. Het interieur van het kantoor en de bar op de 2e verdieping zijn eveneens door ons bureau ontworpen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Maidstone 28
  • Plaats Tilburg
  • Projecttitel Kantoor ABT in Tilburg
  • Projectarchitect(en) Arno Kolen
  • Aannemer Hurks Bouwservice bv
  • Interieurarchitect Van den Hout & Kolen architecten
  • Landschapsarchitect Bureau Paars
  • Bouwmanagement Bouwkundig Adviesbureau Vekemans
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1500
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 1350
  • Voorlopig ontwerp 15-12-2008
  • Definitief ontwerp 01-05-2009
  • Aanvang bouw 24-10-2011
  • Oplevering 01-11-2010
  • Opdrachtgever ABT bv
  • Ontwerpbureau Van den Hout & Kolen architecten
Reageer op dit artikel