Project

Jeugdherberg in Antwerpen

Geen categorie

In Antwerpen lag al jaren een stuk grond braak. Het werd door de buurt gebruikt als ontmoetingsplek. Het stadsbestuur besloot de publieke functie van de plek te behouden en op een deel ervan een jeugdherberg te bouwen. Dit leidde tot een herstel van het bouwblok, maar wel in gewijzigde vorm, waardoor ruimte ontstond voor een nieuw plein: het Bogaerdenplein.

Jeugdherberg in Antwerpen

 

 

De uitstraling van het gebouw wordt enerzijds bepaald door de karaktervolle gevel, anderzijds door het volume en het consequente materiaalgebruik. De gevel is opgetrokken uit grijze natuursteen. Het ritme van de gevel is eenduidig en herhaalt de verticale verhoudingen van de typische ramen in de Antwerpse binnenstad. Dit ritme wordt alleen door enkele grotere raampartijen doorbroken. Hier maakt het gebouw direct contact met de omgeving. 

 
Fotograaf Vincent Van Duysen Architects

Interieur

De organisatie van de jeugdherberg is door Vincent Van Duysen Architects eenduidig ontworpen. Een centrale zwarte entree leidt naar de ontvangstruimte waar alle functies op aan sluiten. De publieke functies bevinden zich op de begane grond en in de kelder, de slaapkamers op de verdiepingen erboven. Deze tweedeling komt tot uiting in kleur en materialisatie.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Bogaerdenplein 1
  • Plaats Antwerpen
  • Projecttitel Jeugdherberg in Antwerpen
  • Projectarchitect(en) Kristof Gledmeyer en Liesbet De Vis
  • Adviseur installaties Boydens, Brugge
  • Adviseur akoestiek Daidalos, Leuven
  • Aannemer Cosimco, Kontich
  • Bouwmanagement Koen Paridaens, Leuven
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 4400 m2
  • Programma jeugdherberg met conciërgewoning
  • Voorlopig ontwerp 01-06-2004
  • Definitief ontwerp 01-05-2008
  • Aanvang bouw 22-08-2011
  • Oplevering 01-05-2011
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 7.000.000 euro excl erelonen en btw
  • Opdrachtgever Toerisme Vlaanderen, Brussel
  • Ontwerpbureau Vincent Van Duysen Architects
Reageer op dit artikel