Project

Inspiratiecentrum Grevelingen door Paul de Ruiter

Geen categorie

Wie langs de Zeeuwse kust rijdt, kan dit bouwwerk ter hoogte van het Grevelingenmeer niet missen. In een compositie van drie rechthoekige volumes ontwierp Paul de Ruiter een inspiratiecentrum waarin de getijdenwerking van de Brouwersdam wordt uitgelegd. Een expocentrum en lesruimtes maken van het infocentrum meer dan een dagje uit.

Inspiratiecentrum Grevelingen door Paul de Ruiter

Inspiratiecentrum Grevelingen staat midden op de Brouwersdam ter hoogte van de Kabbelaarsbank en bestaat uit drie volumes. Een 26 meter hoge toren vormt het middelpunt en is verheven boven twee lagere gebouwdelen. Vanuit deze toren kijk je uit over het uitgestrekte landschap en de scheidingslijn tussen de Noordzee en het Grevelingenmeer. In het midden van de toren opent het gebouw zich waardoor een doorvoer van licht, lucht en ruimte ontstaat in het hart van het inspiratiecentrum.

 

Zee, meer en land

Op de plaats waar de twee gebouwdelen samenkomen is de getijdenwerking van de Brouwersdam nagebootst met behulp van een aangelegde plas. Deze plas brengt de vloer van het expocentrum aan de entreezijde onder het waterniveau, en de aan de terraszijde boven het waterniveau. De ingang is daardoor alleen te bereiken via een dijk. Vanaf het terras kan de toren worden beklommen die uitzicht biedt over de zee, het meer en het land.

 

IJkpunt

Het gebouw vormt door de architectonische vormgeving en de bewuste keuze voor duurzame en hernieuwbare materialen een duidelijk landmark in het ecologische landschap, waarbij de toren als ijkpunt van de omgeving fungeert. De gevel, voorzien van riet, en de groene daken bedekt met lokale vegetatie zorgen ervoor dat het gebouw opgaat in de groene omgeving. De vijver aan beide zijden van het gebouw dient als bron van drinkwater voor vogels.

Open ontmoetingsplek

Langs de vijver lopen bezoekers het inspiratiecentrum binnen. Ze komen direct uit in een grote open ruimte waar de receptie en het restaurant zich bevinden. Hier worden allerlei streekproducten verkocht en kun je terecht voor informatie. Deze open ontmoetingsplek loopt over in de expositieruimte waar op een interactieve manier verhalen worden verteld. Zo wordt hier het natuurgebied in kaart gebracht, en de verandering die het heeft doorgemaakt.

 

Binnen en buiten

Het Grevelingenmeer is het grootste getijloze zoutwatermeer van Europa. Er liggen plannen om de flora en fauna in het gebied te herstellen door het water weer te laten stromen. Wat in het groot weer plaats zal gaan vinden in het Grevelingenmeer, heeft Paul de Ruiter Architects in het klein nagebootst in de vijver van het inspiratiecentrum. In het restaurant hebben is eb en vloed voor de bezoekers zichtbaar gemaakt. Het niveauverschil van de waterpartij aan weerszijden van het gebouw laat de bezoekers zien en voelen welke invloed getijde veranderingen met zich meebrengen. 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Brouwersdam
  • Plaats Grevelingen
  • Projecttitel Inspiratiecentrum Grevelingen door Paul de Ruiter
  • Projectarchitect(en) Paul de Ruiter
  • Adviseur installaties DWA
  • Aannemer Bouwbedrijf Boogert
  • Bouwmanagement Pieters Bouwtechniek
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1200 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-10-2011
  • Definitief ontwerp 01-05-2014
  • Aanvang bouw 25-08-2015
  • Oplevering 30-04-2015
  • Opdrachtgever Natuur- en Recreatieschap De Grevelingen
  • Ontwerpbureau Architectenbureau Paul de Ruiter
Reageer op dit artikel