Project

Inrichting Nederlands Fotomuseum

Geen categorie

Medio 2012 kwam het Nederlands Fotomuseum met het verzoek om voor hen een nieuw interieur te
maken voor hun entree, bestaande uit een winkel, kassa en koffiecorner. Het geheel moest binnen een zeer korte tijdspanne gerealiseerd worden voor een zeer klein budget. Het interieur moest het karakter hebben van een interventie. Deze interventie zou onderdeel zijn van hun meerjarig expositie programma genaamd zwart-wit.

Inrichting Nederlands Fotomuseum

Het programma van eisen was complex. Voor een beperkt budget moest een groot aantal zaken gerealiseerd worden. Op doordeweekse dagen moesten zowel kassa, winkel als cafe door één persoon bediend kunnen worden.

Na analyse van de situatie hebben we een aantal zaken uit de ruimte kunnen elimineren, waardoor ruimte overbleef om een galerieruimte te maken. Voordien bestond het beginstuk van de expositieruimte uit foto’s die te koop waren. Deze kregen nu een eigen ruimte.

Het ontwerp is gebaseerd op mijn eerder bedachte Layers-concept welke vertaald is naar zwart-wit. De winkel met balie bestaat uit zwart-grijs-wit gestapelde blokken. Dit is ook toegepast op de tafels en lampen in het cafe en op de gevel, die buiten begint en bezoekers naar binnen leidt . Hiero ver is een blauwe informatielaag geplaatst met bewegwijzering.

Het cafe bevind zich in het openbare gedeelte van het Las Palmas gebouw, voorheen een ongezellige plek. Door de nieuwe inrichting is de omzet van het cafe verveelvoudigd. Dit is één van de duurzaamheidsaspecten van het ontwerp: het museum wordt aan alle kanten gekort maar genereert meer omzet.

Meubelen en verlichting die ontworpen zijn voor het cafe zijn opgenomen in de collectie van Gispen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Wilhelminakade 332
  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel Inrichting Nederlands Fotomuseum
  • Projectarchitect(en) Richard Hutten
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 07-09-2013
  • Definitief ontwerp 07-09-2013
  • Aanvang bouw 17-10-2013
  • Oplevering 01-07-2013
  • Opdrachtgever Nederlands Fotomuseum
  • Ontwerpbureau Richard Hutten Studio bv
Reageer op dit artikel