Project

Informatiecentrum annex kantoorgebouw Ecofactorij in Apeldoorn

Geen categorie

Op het duurzame bedrijventerrein Ecofactorij in Apeldoorn is onlangs een kantoorgebouw annex informatiecentrum opgeleverd dat voor zijn warmtehuishouding gebruik maakt van zout.

Informatiecentrum annex kantoorgebouw Ecofactorij in Apeldoorn

Elke vierkante meter wand en vloer herbergt 6 kilo zoutoplossing: een vloeistof met zout, parafine, glycol en een vleugje alcohol. In dit Phase Changing Material (PCM) worden warmte en kou opgeslagen, die op een ander moment weer kunnen worden benut. In de vloer worden warmte en koude met behulp van de vloerverwarming getransporteerd, bij de wanden gebeurt dat met lucht.

Eigenaar en een van de gebruikers van het gebouw is Sparkling Projects, adviseurs op het gebied van duurzame technieken voor organisaties en bedrijven. Het gebouw dient tevens als informatiecentrum voor de op duurzame leest geschoeide Ecofactorij.

Het ontwerp is van A2 Achitekten. Het gebouw zit vol snufjes op het gebied van duurzaamheid en techniek:

  • PV cellen op het ronde dak en de wand
  • een houtgestookte pelletkachel,
  • koeling door middel van dauwpuntkoeling
  • warmteterugwinning uit de ventilatielucht
  • schapen- en houtwolisolatie
  • gerecycleerde vloerbedekking
  • alleen licht boven een bezet bureau
  • een verwarming die je aanzet met je smartphone

Ook in het aansluitende buitenterrein zijn duurzame toepassingen een belangrijk item:

  • olivijnsteen rondom het gebouw
  • een meidoornhaag als hekwerk
  • een oplaadpunt voor elektrische auto’s en fietsen
  • een wadi voor het opvangen van het regenwater
  • een drietal platanen in de buitenlounge ruimte
  • ruimte voor een toekomstige windmolen

Beukenblad

De vorm van het gebouw, een gestileerd beukenblad, is geïnspireerd op het logo van de gemeente Apeldoorn. De randen zijn uitgevoerd in aluminium cassettes, de invulling is een referentie naar de nerven van het blad. De HR++ beglazing met een lage ZTA zontoetredingsfactor heeft vier kleuren.

Het gebouw bestaat uit vijf lagen. De kelder dient als installatieruimte en archief, op de begane grond is het Informatiecentrum gehuisvest en op de eerste, tweede en derde verdieping bevinden zich de kantoren.

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Informatiecentrum annex kantoorgebouw Ecofactorij in Apeldoorn
  • Projectarchitect(en) Jan Regelink
  • Adviseur installaties Holander Techniek, Apeldoorn
  • Adviseur akoestiek A2 Architekten
  • Aannemer Norel Bouwgroep, Epe
  • Interieurarchitect A2 Architekten
  • Landschapsarchitect ontwerp terreininrichting A2 Architekten
  • Bouwmanagement Bartels Ingenieursbureau, Apeldoorn
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 976 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 859 m2
  • Programma Kelder: installatieruimte en archief; Begane grond: informatiecentrum voor de Ecofactorij; 1e Verdieping: kantoor Sparkling Projects; 2e verdieping: kantoorruimte Innovatiecentrum; 3e verdieping: kantoorruimte Innovatiecentrum
  • Voorlopig ontwerp 05-05-2010
  • Definitief ontwerp 12-09-2010
  • Aanvang bouw 14-12-2011
  • Oplevering 09-12-2011
  • Bouwsom inclusief installaties (€) € 2.050.050 excl. BTW
  • Opdrachtgever Sparkling Projects, Apeldoorn
  • Ontwerpbureau A2 Architekten BV, Apeldoorn
Reageer op dit artikel