Project

IKC Het Festival

Geen categorie

Integraal Kindcentrum (IKC) Het Festival functioneert met kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, basisschool en buitenschoolse opvang onder één dak als ontmoetingsplek voor de wijk Stadshagen in Zwolle. Het transparante, kruisvormige ontwerp bevordert maximaal de synergie tussen de gebruikers, maar zorgt tegelijkertijd voor een eigen omgeving, zowel buiten als binnen.

IKC Het Festival

Het Festival in de VINEX-wijk Stadshagen in Zwolle is ontworpen vanuit een gezamenlijke gedachte over ‘het integraal kindcentrum’. ‘Welbevinden, leren en ervaren’ zijn de kernwoorden van de visie.

 

Organisatie

Om de intensieve samenwerking tussen de verschillende functies van het centrum te optimaliseren is een kruisvormige plattegrond bedacht. Elke pootje van het gebouw heeft een andere hoofdgebruiker: basisschool, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang. Ze komen allemaal samen in het centrale hart als plek van ontmoeting. De grote vide zorgt voor een verbinding tussen de verdiepingslagen en de aula is multifunctioneel te gebruiken.

 

Onderwijsvisie

In het basisonderwijs ligt het accent in de ochtend op ‘leren door instructies’ en in de middag op ‘leren door doen en ervaren’. In de extra ruime lokalen zijn zones ontworpen voor het middagprogramma, gemarkeerd door een kleur en passend bij de vier thema’s: sport, kunst&cultuur, milieu en techniek. Deze kleuren zijn als kaders zichtbaar in de gangen en externe gevels, en vormen letterlijk etalages voor de werkstukken van de leerlingen.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Sportlaan 6
  • Plaats Zwolle
  • Projecttitel IKC Het Festival
  • Projectarchitect(en) Wilco Scheffer
  • Toeleveranciers false
  • Programma Integraal Kindcentrum
  • Aanvang bouw 31-03-2014
  • Ontwerpbureau BDG Architecten Ingenieurs Zwolle
Reageer op dit artikel