Project

Houtlofts in Buiksloterham, Amsterdam door ANA architecten

Geen categorie

In de Bosrankstraat in de Buiksloterham heeft ANA in opdracht van Huiz& een serie van 4 woonwerklofts ontworpen. Dit gebied zal de komende jaren geleidelijk transformeren van industriegebied naar gemengd woonwerkgebied.

Houtlofts in Buiksloterham, Amsterdam door ANA architecten

Omdat de omgeving van de lofts nog lang zal blijven veranderen en nog geen prototypische woonkwaliteiten heeft, is in het ontwerp van de woningen hoog ingezet op interne woonkwaliteit.

Ruimtelijkheid

In het ontwerp is gebruik gemaakt van de ruime bouwenvelop om de woonwerkwoningen te voorzien van enorme vides. Deze vides verbinden de verschillende verdiepingen met elkaar en creëren een grote interne kwaliteit van ruimte en licht. Hierdoor ontstaat een bijzondere loftachtige sfeer.

Buitenruimtes

De woningen hebben diepe voortuinen op het zuiden aan de straat. In deze tuin wordt echter ook geparkeerd. Daarom hebben alle woningen één of meerdere grote terrassen op een van de hoger gelegen verdiepingen. Deze terrassen zijn opgevat als buitenkamers. Soms zelfs letterlijk, zoals in de Kaswoning, waar de buitenruimte een belangrijk toevoeging is op de leefruimtes van de woning.

Diversiteit én samenhang

In de Bosrankstraat is elke woning anders. De rij van de 4 Houtlofts sluit daarbij aan: binnen een gelijk maatsysteem zijn vier verschillende woonwerktypes gecreëerd met steeds een andere verhouding tussen wonen en werken en met verschillende oplossingen voor de buitenruimtes. Tegelijkertijd wordt nadrukkelijk ook ingezet op samenhang in vorm en materiaal. De vier Houtlofts laten zo zien, dat het realiseren van individuele woonwensen meer kan zijn dan de som der delen.

Duurzaam

De Houtlofts zijn extreem duurzaam. Ze zijn volledig in hout gebouwd. De gelamineerde houten balken van de draagconstructie wordt nadrukkelijk zichtbaar gelaten. De woningen zijn niet aangesloten op het stadswarmtenet, omdat eigen energieopwekking uit bodem en zon op termijn veel duurzamer is. Warmte van de Houtlofts wordt geleverd door een individuele warmtepomp voor elke woning. Verder zijn een wtw systeem voor ventilatie en vloerverwarming in alle ruimtes toegepast en zijn zonwerende luiken geïntegreerd in het ontwerp. Op het dak zijn PV panelen en een zonnecollector geplaatst. Met een EPC van minder dan 0,15 zijn de woningen extreem energiezuinig.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Bosrankstraat
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Houtlofts in Buiksloterham, Amsterdam door ANA architecten
  • Aannemer Bouwbedrijf van Engen
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 10-03-2016
  • Opdrachtgever Huiz&
  • Ontwerpbureau ANA architecten
Reageer op dit artikel