Project

House of Wine in Znojmo (CZ) – CHYBIK+KRISTOF Architects & Urban Designers

Interieur

CHYBIK + KRISTOF Architects & Urban Designers ontwierpen House of Wine, een wijnbar en proeflokaal in de Tsjechische stad Znojmo.

Toelichting door CHYBIK + KRISTOF Architects & Urban Designers – House of Wine is een wijnbar en proeflokaal in Znojmo, in het hart van de regio Moravië. Het project is gevestigd in een omgebouwde negentiende-eeuwse brouwerij en de aangrenzende technische ruimte die in de jaren 70 aan de structuur is toegevoegd. Het uitzicht reikt uit over een negende-eeuwse kapel en de aangrenzende gotische kerk; een weerspiegeling van de vele architecturale lagen en geschiedenis van de stad.

House of Wine door CHYBIK + KRISTOF. beeld laurianghinitoiu

beeld laurianghinitoiu

Twee restauraties

De twee ruimtes zijn samengevoegd, maar zijn verschillend benaderd. Chybik + Kristof ontwikkelden voor elk deel een afzonderlijke restauratievisie. Zo reageren de architecten op het structurele verleden en de functie van het respectieve gebouw, terwijl ze tegelijkertijd de conventionele noties over restauratie heroverwegen.

House of Wine door CHYBIK + KRISTOF. beeld laurianghinitoiu

beeld laurianghinitoiu

De negentiende-eeuwse brouwerij is behandeld als een erfgoedsite, de plek is bewaard en gerestaureerd. In plaats van architectonisch, is de renovatie functioneel. Het klassieke rechthoekige bouwwerk is opnieuw gedefinieerd: als een historische tentoonstellingsruimte en wijnbar. Ze nodigt bezoekers uit om zich te verdiepen in de rijke geschiedenis van de Moravische wijncultuur.

House of Wine door CHYBIK + KRISTOF. beeld laurianghinitoiu

beeld laurianghinitoiu

Van de voormalige technische hal is daarentegen alleen de buitenste structuur behouden. Daarbinnen is de ruimte beschouwt als een vrij in te delen leeg volume. Een speelse opstelling van organische vormen op verschillende niveaus verdeelt deze ‘witte kubus’ in afzonderlijke ruimtes. Door de kleine schaal wordt de sfeer van traditionele wijnkelders van de regio weerspiegeld, die zijn opgebouwd uit kleinere onderling verbonden kamers. De nieuw ontworpen wijnbar herdefinieert zowel de oorspronkelijke architectuur van de hal als de functie ervan.

House of Wine door CHYBIK + KRISTOF. beeld Alex Shoots

beeld Alex Shoots

Asymmetrische ramen

Door een complex geheel van asymmetrische ramen, verdeeld zoals de binnenruimten zijn verdeeld, opent de voormalige technische hal zich naar de kerken, de stad en de riviervallei. De ramen onthullen buitenaanzichten die eerder onzichtbaar waren. De toon van de gevel is een combinatie van verschillende kleuren die zijn terug te vinden in de aangrenzende gebouwen, daardoor wordt een gevoel van architecturale en historische verbondenheid gecreëerd.

House of Wine door CHYBIK + KRISTOF. beeld CHYBIK + KRISTOF Architects and Urban Designers

beeld CHYBIK + KRISTOF Architects and Urban Designers

The House of Wine weerspiegelt de oorspronkelijke gebouwen en de geschiedenis van transformatie van de stad, terwijl het tegelijkertijd een herinnering is aan de complexe interactie tussen de sociopolitieke structuren die de architectuur hebben gekenmerkt. CHYBIK + KRISTOF willen in het bijzonder de aandacht vestigen op de technische hal als de uitdrukking van het cynisme van het communistische regime welke aanvankelijk deze architectonisch kale structuur oprichtte in het hart van een historisch rijke stad.

House of Wine door CHYBIK + KRISTOF. beeld Alex Shoots

beeld Alex Shoots

Foto's

Ontwerp en realisatie

Reageer op dit artikel