Project

Horecagelegenheid Westerbouwing

Geen categorie

Een complete verbouwing van het voormalig kabelbaanstation van De Westerbouwing in Oosterbeek, daar ging het om. Landgoed de Westerbouwing is bekend om zijn overweldigende uitzicht, maar kende vanaf de jaren vijftig ook enkele attracties, zoals een kabelbaan. Tien, vijftien jaar was het kabelbaanstationsgebouw inmiddels niet meer in gebruik en verworden tot een verwaarloosde schuur.

Horecagelegenheid Westerbouwing

 

 

 

 

Kees Marcelis werd gevraagd het bijzondere bouwwerk weer zijn vroegere glans te geven en er een feestruimte voor maximaal honderd personen van te maken. Eind 2009 is de locatie in gebruik genomen en vanaf het begin loopt het storm met boekingen. Het gebouwtje, dat midden in het bos ligt, kreeg een enorm raam aan de achterzijde waardoor je van binnenuit het gevoel krijgt naar een levend schilderij te kijken dat ’s avonds bovendien verlicht is. Zo komt het bos in elk jaargetijde naar binnen. Stel je de met sneeuw bedekte bossen voor en jij hebt je warme feestje binnen. Of neem een zacht aangelicht herfstbos in duizend kleuren en binnen vier je je eigen sprookje.

 

Aan de voorzijde is de bestaande colonnade geaccentueerd met een lijn met led-verlichting langs het plafond en strakke lichtarmaturen langs de kolommen. De zuilenrij geeft het op zich bescheiden gebouw extra allure. Het terras kan bij de binnenruimte worden betrokken door de voorpui open te schuiven. Voor het interieur is gekozen voor strakke, stoere meubels die ook praktisch en verplaatsbaar moesten zijn. Er moeten immers allerlei soorten bijeenkomsten kunnen worden gehouden, van high tea tot dansfeest, van vergadering tot bruiloft. Alleen de bar, de toiletten en de lange banken aan de zijkant zijn vaste elementen. Een beamer maakt het mogelijk presentaties te houden op het grote ingebouwde, uitrolbare scherm boven de voorpui.

 

Het was voor Kees Marcelis  nog een hele opgave om alle eisen in het plan te verwerken. Een geluk was dat er gebruik wordt gemaakt van catering en een keuken dus achterwege kon blijven. “Dat raam aan de achterkant, dat was iets dat ik vanaf het eerste moment voor me zag,” weet Kees nog. “Door de  blinde achtergevel eruit te halen, kon ik het bos nog meer bij het interieur betrekken. De sfeer binnen wordt bepaald door het gebruik van hout, veel hout. Behalve het donkere plafond en het betonnen pad in de vloer is alles – vloeren, wanden, tafels, stoelen – van ruwhout gemaakt. Dat was budgettair aantrekkelijk, maar het stoere hout geeft tevens een warm, geborgen gevoel, zo van ‘kom hier maar lekker naar binnen’. Ik heb hier vooral mijn intuïtie gevolgd, ik had ook het contrast op kunnen zoeken met de omgeving. Hier maakt de terughoudendheid in kleur en vorm het mogelijk de ruimte bij elke gelegenheid een eigen sfeer te geven. Met de (led-)verlichting kun je binnen, maar ook buiten de kleurenambiance steeds wijzigen.”

 

 

Ontwerp en realisatie

  • Adres Westerbouwing 1
  • Plaats Oosterbeek
  • Projecttitel Horecagelegenheid Westerbouwing
  • Projectarchitect(en) Kees Marcelis
  • Aannemer De Koning Bouw
  • Interieurarchitect Kees Marcelis
  • Bouwmanagement Bartels ingenieur
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 100 m2
  • Programma Horecagelegenheid
  • Definitief ontwerp 01-04-2009
  • Aanvang bouw 02-01-2012
  • Oplevering 01-10-2009
  • Opdrachtgever buitenpoort catering
  • Ontwerpbureau studiokeesmarcelis
Reageer op dit artikel