Project

Hoofdkantoor luchtvaartorganisatie Dublin – Powerhouse Company

Interieur

In de Ierse hoofdstad Dublin ontwerpt Powerhouse Company een elegant hoofdkantoor voor een luchtvaartorganisatie. Het nieuwe interieur omvat onder andere vier kantoorverdiepingen, een directievluegel, een restaurant en een congreszaal. Het luxe materiaalgebruik geeft het kantoor een luxueuze uitstraling.

Toelichting: Powerhouse Company

Voor een organisatie die actief is in de luchtvaartbranche ontwierp Powerhouse Company een kantoor met gestroomlijnde rondingen en luxueuze afwerkingen. Het 6.500 m2 grote interieur huisvest onder meer een uitnodigende lobby met een restaurant, een ruime congreszaal, een fitnessstudio en vier kantoorverdiepingen met een daarboven gelegen directievleugel. Met het ontwerp wil Powerhouse Company de tijdloze glamour van het reizen oproepen.

Gebruikte materialen zijn onder meer lokale natuursteen, fineer in meerdere houtsoorten, hoogwaardige stoffen en vloerbekledingen, glazen scheidingswanden en gebogen lijnen, die het kantoor een gepolijste en gestroomlijnde uitstraling geven; wachtend in de modernistische lobby of lopend op de wentelende wengé trappartij zijn de hoogtijdagen van de luchtvaart nooit ver weg. Tegelijkertijd zet het elegante interieur maximaal in op duurzaamheid en blikt daarmee vooruit op de toekomst.

Hoofdkantoor luchtvaartorganisatie Dublin door Powerhouse Company, beeld Kim Zwarts

Hoofdkantoor luchtvaartorganisatie Dublin door Powerhouse Company, beeld Kim Zwarts

‘Face-to-face’ ontmoetingen met klanten en collega’s uit het buitenland zijn voor de wereldwijd opererende opdrachtgever een schaars goed geworden. Het nieuwe hoofdkantoor in Dublin staat daarom in het teken van communicatie, zowel met collega’s, met adviseurs als met opdrachtgevers, en huisvest een veelheid aan verschillende ruimtes die ontmoetingen mogelijk maken.

De doelstelling was om binnen een klassiek en tijdloos gebouw een luxueuze ruimtelijke ervaring te creëren, een interieur dat uitwisseling en beweging aanmoedigt. De opzet van de begane grond heeft daarom, in overeenstemming met ambitie van de opdrachtgever, een uitnodigende sfeer. De gebogen wanden en de afwerking in hout, natuursteen en terrazzo zetten de toon voor de andere ontvangstruimtes en de kantoorverdiepingen.

Alle kantorenverdiepingen kennen subtiele verschillen om de oriëntatie binnen het gebouw te vergemakkelijken. Zo hebben de eerste en tweede verdieping een grotendeels open opzet, terwijl de derde en vierde verdieping een klassiekere indeling met kantoren langs de gevel kennen. De vijfde, iets kleinere verdieping huisvest de directievleugel, met een weids uitzicht over het naastgelegen park.

Hoofdkantoor luchtvaartorganisatie Dublin door Powerhouse Company, beeld Kim Zwarts

Hoofdkantoor luchtvaartorganisatie Dublin door Powerhouse Company, beeld Kim Zwarts

Nanne de Ru, founding partner en architect: “Om het gebouw toekomstbesteding te maken hebben we een aantal effectieve oplossingen ingezet, zoals bijvoorbeeld de wentelende communicatietrap die de kantoorvloeren met elkaar verbindt en die als aanjager voor interactie tussen collega’s functioneert. Ook hebben we gekozen voor aanpasbare kamerindelingen, en voor een delicate balans tussen open vloeren en gesloten kantoren. Deze ingrepen dragen in hoge mate bij aan de flexibiliteit en duurzaamheid van het kantoor.”

Het hele project geeft blijk van een sterk oog voor detail. Voor de kantoren en gangen is gekozen voor vloerbekledingen in meerdere op maat gemaakte kleuren, die de vloeiende lijnen van de LED verlichte plafondlijsten volgen. De elliptische communicatietrap heeft dubbel gebogen binnenwelflijnen afgewerkt in wengé fineer, gemaakt met het vakmanschap dat de rode draad vormt van het hele project. De trappartij komt uit op ronde, afgebakende zones in wit terrazzo met een dunne bronzen bies, waaruit een sterk oog voor detail blijkt. Hetzelfde terrazzo is gebruikt voor de lobby, het restaurant en de koffiehoeken: alle zones waar interactie centraal staat.

Om de LEED platinum status te behalen was het noodzakelijk om de artistieke ambities zorgvuldige af te stemmen met de technische eisen. Het eindresultaat is een elegant, hoogwaardig kantoorontwerp dat een inspirerende en duurzame werkplek biedt, en waar medewerkers en klanten zich meteen welkom voelen.


Resultaten voor ‘Powerhouse’

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Dublin
  • Projectarchitect(en) Paul Stavert
  • Medewerkers Nanne de Ru, Paul Stavert, Meagan Kerr, Marco Overwijk, Emma Scholten, Borys Kozlowski, Franca Houg, Erwin van Strien, Max Nossin, Luca Piattelli, Amber Peters
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 6500 vierkante meter
  • Opdrachtgever vertrouwlijk
  • Ontwerpbureau Powerhouse Company, Rotterdam

Locatie

Reageer op dit artikel