Project

Hoofdkantoor DHV in Amersfoort

Geen categorie

Dit veertig jaar oude gebouw is oorspronkelijk ontworpen door David Zuiderhoek (1933-1993). Het kantoor is al die tijd in gebruik gebleven door DHV. De open werkvloeren functioneren nog steeds naar behoren, maar enkele jaren geleden bleek dat de gevel aan renovatie toe was.

Hoofdkantoor DHV in Amersfoort

 

Het ontwerp van DHVarchitects refereert aan een bomen in een bos dankzij de honingraten die bovenop betonnen kolommen staan. Het hoofdkantoor is een typisch voorbeeld van het Nederlands structuralisme. De plattegrond van het gebouw is gebaseerd op een constructief grid van honingraten die verbonden zijn door een atrium. De oorspronkelijke gevel is het formele resultaat van het grid. 

Constrast tussen nieuw en oud

Renovatie gevel

De oude houten ramen zijn vervangen door een vliesgevel. Dankzij de nieuwe glazen huid wordt het constructieve grid beter zichtbaar. Daarnaast valt er meer daglicht in het gebouw en ontstaat er meer interactie tussen binnen en buiten. Nu wordt het ‘werken middenin de natuur’ volledig uitgebuit.

Naast het vervangen van de gevel bestond de renovatie uit: de integratie van een nieuw HVAC systeem, de modernisering van ict en verlichting en een beter isolatie van het gehele complex.


conceptuele schets

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Laan 1914 35
  • Plaats Amersfoort
  • Projecttitel Hoofdkantoor DHV in Amersfoort
  • Projectarchitect(en) Roel Brouwers
  • Adviseur installaties DHV, Eindhoven
  • Adviseur akoestiek DHV, Eindhoven
  • Aannemer Dura Vermeer, Zoetermeer
  • Bouwmanagement DHV, Eindhoven
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 19.200 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 17.743 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2007
  • Definitief ontwerp 01-05-2008
  • Aanvang bouw 17-08-2011
  • Oplevering 01-01-2011
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 10.000.000 euro excl btw
  • Opdrachtgever DHV, Amersfoort
  • Ontwerpbureau DHVarchitects, Eindhoven
Reageer op dit artikel