Project

HNW-upgrade van Stadhuis Assen door De Zwarte Hond

Geen categorie

De ambtenaren van de stad Assen en de bezoekers van het stadhuis kunnen tegenwoordig rondwandelen in een prettig interieur met een gewaagd kleurenpalet dat helemaal is toegesneden op Het Nieuwe Werken. De Zwarte Hond transformeerde het interieur van het gebouw dat ze in 1994 zelf ontwierp van een gesloten standaardkantoorindeling naar een prikkelende omgeving.

HNW-upgrade van Stadhuis Assen door De Zwarte Hond

 

Met de upgrade kreeg De Zwarte Hond de gelegenheid het stadhuis dat ze zelf in 1994 ontwierp, aan te passen aan de eisen en wensen van de huidige tijd. Anno 1994 was het nog heel gewoon om een kantoorverdieping in te delen met cellenkantoren aan weerszijden van een gang. Tegenwoordig weten organisaties beter: voor het uitwisselen van informatie en veranderende werkdagindelingen zijn ontmoetingsplekken noodzakelijk, moet uitwisseling plaats kunnen vinden en moeten werknemers worden geprikkeld.

 

Meanderende route

De bestaande cellenkantoren in het vijf verdiepingen tellende langgerekte stadhuis zijn vervangen door een open kantooromgeving. De lineaire structuur is vervangen door een meanderende route die als een wandelpad langs de verschillende werkplektypes leidt en ze met elkaar verbindt.

  

Intern verkeer

Ontmoeten wordt gestimuleerd door deze route langs “standaard” flexwerkplekken, concentratieruimtes, open en gesloten overlegruimtes, projectwerkplekken en aanlandplekken. Ook ontmoetingsplekken als koffiecorners en reproruimtes liggen langs deze verbindingszone. De meanderende route is zo gesitueerd dat de medewerkers geen last hebben van het verkeer.

Roze trap

De opvallende roze trap is een nieuw ruimtelijk knooppunt geworden en stimuleert ontmoetingen tussen ambtenaren die van het ene bouwdeel naar het andere gaan, of van de ene verdieping naar de andere. Via het trappenhuis bereikt daglicht nu bovendien diep in het gebouw de werkplekken.De ontmoetingsruimtes zijn uitgevoerd in krachtig roze en oranje-tinten. De hoofdroute en individuele werkplekken zijn uitgevoerd in contrasterend grijs.

  

Gepixelde wandpanelen

Op de grote vier-verdiepingen hoge wand in het atrium boven de publieksbalies is in de zelfde tinten een gepixelde afbeelding geprojecteerd op geluidsabsorberende wandpanelen. De wandpanelen onderbreken de contactgeluiden tussen de levendige openbare hal en de rustige werkplekken. Het verleidelijk kleurenspel zorgt op alle verdiepingen, maar vooral in de hal met de wachtruimte voor een visuele afleiding die het wachten en verblijven in de hal kleur geeft.

  

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Noordersingel 33
  • Plaats Assen
  • Projecttitel HNW-upgrade van Stadhuis Assen door De Zwarte Hond
  • Adviseur installaties Van der Weele, Groningen
  • Aannemer Jurriëns-Hegeman
  • Bouwmanagement Ingenieursbureau Wassenaar, Haren
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 11.500 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2012
  • Definitief ontwerp 01-06-2012
  • Aanvang bouw 08-06-2015
  • Oplevering 01-04-2015
  • Opdrachtgever Gemeente Assen
  • Ontwerpbureau De Zwarte Hond
Reageer op dit artikel