Project

Hilton Schiphol door Mecanoo

Geen categorie

Vandaag vindt de officiële opening plaats van het nieuwe Hilton Amsterdam Airport Schiphol. Het hotel is ontworpen door Mecanoo in samenwerking met het Londense The Gallery HBA. De gedraaide kubus, speelse gevel en het hoge atrium maken van het Hilton Schiphol een ware landmark, die al van ver te herkennen is.

Hilton Schiphol door Mecanoo

Tekst: Marieke Giele
Het nieuwe Hilton Amsterdam Airport Schiphol is een op zichzelf staande bestemming op Schiphol. Het iconische gebouw van Mecanoo valt op door het ruitvormige gevelpatroon en de interieurs van de 433 kamers en 1700 vierkante meter aan conferentieruimte zijn door The Gallery HBA uit Londen voorzien van veel details. Daarmee presenteert Hilton het hotel als een vooraanstaand luchthavenhotel waar Nederlandse en internationale gasten elkaar kunnen ontmoeten.

Ellen van der Wal, partner bij Mecanoo, begon in 1999 bij het bureau met als eerste project het ontwerp van het Hilton Schiphol. “En nu kunnen we er eindelijk doorheen lopen,” vertelt ze trots. Door 9/11 en de daaropvolgende crisis in de luchtvaartsector heeft het project een hele tijd stilgelegen, maar het uiteindelijke resultaat mag er zeker wezen.

Stedelijke verbinding

Het nieuwe Hilton Schiphol ligt zeven meter naast het oude hotel uit 1973, dat binnenkort wordt afgebroken. Door het nieuwe vierkante volume met 45° te draaien, markeert het gebouw als een boekensteun het einde van een bouwstrip aan de Schiphol Boulevard. Tegelijkertijd creëert Mecanoo op deze manier een nieuwe richting, die aansluit bij de aangrenzende snelweg.

Het Hilton Schiphol is verbonden met de bestaande traverse van de Schiphol Boulevard. Op deze manier kunnen gasten overdekt vanaf de luchthaven naar het hotel lopen. De traverse sluit aan op de eerste verdieping van het atrium en loopt vanaf hier schuin af naar het maaiveld, waardoor een verbinding tussen de begane grond en de eerste verdieping ontstaat.

Snede in het hotel

Bij binnenkomst worden gasten ontvangen in het 42 meter hoge atrium, dat in het hart van het gebouw is gesitueerd. Het grootse lijnenspel van de witte balustrades en de intieme sfeer van de verschillende zitplekken in de lobby leveren hier een interessant contrast op. Het daglicht kan goed het gebouw binnenvallen, terwijl ’s avonds de geïntegreerde LED-verlichting voor een warme sfeer zorgt.

Rondom dit atrium bevinden zich op de begane grond en de eerste twee verdiepingen het restaurant, de conferentieruimten en de spa. “We hebben deze verdiepingen geaccentueerd door de traverse verder door te zetten als een snede in het gebouw. Op deze manier krijgen de publieke ruimtes een mooi uitzicht over de omgeving,” vertelt Van der Wal.

Diamanten gevelpatroon

De bovenliggende verdiepingen bieden plaats aan de hotelkamers en de lounges. Mecanoo had als uitgangspunt voor het ontwerp dat deze verschillende ruimtes naar buiten toe niet duidelijk herkenbaar mogen zijn. Op deze manier is het gebouw rondom gelijk en van ver als één geheel te ervaren.

Daarom ontwierp het bureau een ruitvormig gevelpatroon dat is opgebouwd uit drie lagen. De ramen van het gebouw zijn diamantvormig uitgevoerd. Mecanoo vult de ruimte hiertussen afwisselend in met witte en donkere sandwichpanelen. Dit speelse patroon levert een dynamisch gevelbeeld op, dat al vanuit het vliegtuig goed te herkennen is.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Schiphol Boulevard
  • Plaats Schiphol
  • Projecttitel Hilton Schiphol door Mecanoo
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 43.150 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2009
  • Definitief ontwerp 01-12-2009
  • Aanvang bouw 09-02-2016
  • Oplevering 01-12-2015
  • Opdrachtgever Schiphol Hotel Property Company
Reageer op dit artikel