Project

Het Rode Klif

Geen categorie

Het Rode Klif in Lelystad is een bijzonder wooncomplex uit de jaren zestig. Aan SVP is gevraagd voorstellen te doen om de sfeer en de routing te verbeteren waardoor het complex meer aansluit bij de hedendaagse manier van leven.

Het Rode Klif

Kenmerkende typologische structuur

Het Rode Klif is een karakteristiek gebouw met een bijzonder ontsluitingsprincipe. Een loopdek op de eerste verdieping vormt het oorspronkelijke idee. Vanwege de sociale veiligheid is het openbare complex in de loop der tijd steeds meer afgesloten. Vooral de begane grond is hierdoor sterk in karakter veranderd.

Nieuwe route met karakter

Aan beide zijden van het complex worden de weggestopte entrees op de begane grond verbreed en voorzien van een uitnodigende glas pui. Vanuit deze entrees loopt een route dwars door het gebouw. Langs deze route wordt een relatie gezocht met de tuin. Binnen en buiten worden dezelfde materialen toegepast waardoor de binnenruimte onderdeel van de tuin wordt. De bestaande glaspuien worden verlaagd

Kwaliteiten behouden door goede bouwkundige oplossing

De oorspronkelijke lichtstraten op het wandeldek geven lekkage op de begane grond en worden vervangen door betonnen platen waarin daglichtkoepels opgenomen zijn. Op deze wijze wordt een bouwkundig probleem opgelost terwijl de daglichttoetreding op de begane grond gehandhaafd blijft. Het loopdek wordt verlevendigd door plantvakken en bloembakken.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Rode Klif 1
  • Plaats Lelystad
  • Projecttitel Het Rode Klif
  • Projectarchitect(en) SVP Architectuur en Stedenbouw
  • Aannemer Bramer BV
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 31-08-2015
  • Oplevering 11-07-2014
  • Opdrachtgever Centrada
  • Ontwerpbureau SVP Architectuur en Stedenbouw
Reageer op dit artikel