Project

Herbestemming van silo tot horeca in Deventer door Wenink Holtkamp Architecten.

Geen categorie

De Zwarte Silo in Deventer is al bijna een eeuw een blikvanger in het Havenkwartier van Deventer. Het prominente gebouw viel de laatste decennia echter vooral op door zijn donkere, vervallen voorkomen. De Eindhovense architecten van Wenink Holtkamp restaureerden het gebouw en transformeerden de voormalige graansilo’s tot een hippe horecagelegenheid.

Herbestemming van silo tot horeca in Deventer door Wenink Holtkamp Architecten.

Voor de transformatie van De Zwarte Silo tot Fooddock is de oorspronkelijke verdeling van het gebouw in vier functionele zones als uitgangspunt genomen. De gesloten verticale silo’s zijn op strategische plekken geopend om een verbinding met de voormalige zoutopslag te maken. Daardoor ontstaat een eenheid in de beleving van het interieur. Bij de herbestemming is door de toepassing van meerdere grijstinten – met name staalgrijs – eenheid ontstaan tussen de bakstenen laagbouw en de hoge silo.

Zicht op de haven

Het lage bouwdeel aan de oostzijde van de graansilo’s is een grote opening van 9 x 3 meter gemaakt. Het voorheen gesloten bouwdeel kan zich nu voorstaan op een prachtig zicht op de omliggende haven.

Oude openingen teruggebracht

Aan de zuidzijde ligt een langgerekte plint waar vroeger de boten aanmeerden. De oude openingen in de gevel waar de overslag van goederen plaatsvond, zijn teruggebracht.

Nieuwe invulling aan oud ritme

Aan de noordzijde, waar vroeger de treinen stopten, zijn het perron en de oorspronkelijke luifel gerestaureerd. Twee grote puien zijn toegevoegd om een visuele verbinding te bewerkstelligen tussen het Fooddock en de buurt. De architecten hebben daarbij het ritme van de openingen onder de kenmerkende lateien teruggebracht.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Zuiderzeestraat 2
  • Plaats Deventer
  • Projecttitel Herbestemming van silo tot horeca in Deventer door Wenink Holtkamp Architecten.
  • Bouwmanagement Goor Metaal Lunteren
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 02-05-2016
  • Opdrachtgever Stichting BOEi
  • Ontwerpbureau Wenink Holtkamp Architecten
Reageer op dit artikel