Project

Haventerminal in Salerno door Zaha Hadid Architects

Geen categorie

Bijna een maand na de dood van Zaha Hadid en 16 jaar na het winnen van de opdracht, heeft haar bureau de haventerminal voor ferries en cruiseschepen in Salerno, Italië, opgeleverd. Het in Londen gevestigde bureau spreekt van een gebouw als een oester als verwijzing naar de betonnen buitenschil en een interieur met zacht glooiende hellingen.

Haventerminal in Salerno door Zaha Hadid Architects

De harde, asymmetrische schil geeft beschutting aan toeristen voor de intense mediterrane zon gedurende het populaire toeristenseizoen, zo zegt het bureau over de ‘oester’ in de haven van Palermo.

Heropleving van de stad

Het ferrygebouw vormt een nieuw eindpunt voor de lokale, regionale en internationale veerboten en cruiseschepen, waardoor tot 500.000 meer reizigers Salerno jaarlijks kunnen passeren. Niet alleen is het gebouw gerealiseerd om een grotere toeristenstroom te verwerken ook is het onderdeel van een visie voor de heropleving van de stad aan de westkust van Italië.

Drie zones

Het gebouw bestaat uit drie zones die in elkaar overlopen. Een herbergt kantoren voor nationale grenscontroles en rederijen. De andere twee vormen de regionale en internationale terminals. De oplopende vloeren leiden de passagiers van het niveau van de kade naar de eerste verdieping. Daarbij passeren ze de douane en de check-ins voordat ze aan boord gaan van hun schip.

Uitzicht over zee

In het gebouw zijn wachtruimtes gecreëerd rond natuurlijk gevormde ontmoetingsplaatsen, zoals een restaurant en een lounge. Net als de buitenkant hebben deze ruimtes een glad oppervlak van sierbeton gekregen. Grote stroken met glas rond het gebouw geven vergezichten over de Golf van Salerno. Vanuit een van de vele aangebrachte terrasjes kunnen passagiers genieten van het uitzicht over de zee.

Aanstaande opleveringen van ZHA

De terminal is een van de vier projecten die het bureau van Zaha Hadid dit jaar oplevert. Dit volgt op de aankondiging van het architectenbureau om alle 36 projecten die Hadid zelf heeft ontworpen te realiseren. De vier projecten die dit jaar op stapel staan zijn het hoofdkantoor van de Antwerpse havenautoriteiten, een onderzoekscentrum in Ryad, Saoedi-Arabië en een Wiskundegalerij in het Londen Science Museum.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Salerno
  • Projecttitel Haventerminal in Salerno door Zaha Hadid Architects
  • Projectarchitect(en) Paola Cattarin
  • Adviseur installaties Macchiaroli and Partners, Itaca srl:, Ove Arup & Partners
  • Bouwmanagement Ingeco, Ove Arup & Partners
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 29-04-2016
  • Oplevering 01-04-2016
  • Opdrachtgever Comune di Salerno
  • Ontwerpbureau Zaha Hadid Architects
Reageer op dit artikel