Project

HAKA Recycle Office in Rotterdam

Geen categorie

In 2009 is het Haka gebouw bestemd tot een campus voor clean tech bedrijvigheid. Een Living Lab voor bedrijven, instellingen en overheden, die op het terrein van water en energie hun kennis en onderzoek bundelen. Doepel Strijkers Architects heeft voor het interieurmateriaal meerdere kringlopen op verschillende stedelijke schalen verkend. Daarbij heeft het bureau het gebouw opgevat als machine die de drager vormt voor de toekomstige activiteiten.

HAKA Recycle Office in Rotterdam

Doepel Strijkers stelde zich de ambitie om verder te gaan dan alleen het verminderen van de CO2-footprint door het hergebruik van materialen. Het bureau heeft een alternatieve ontwikkeling opgezet door de invoering van de sociale component. Een team van ex-gedetineerden in een re-integratietraject werd ingezet voor het maken van de objecten. Op deze manier is het project meer dan alleen maar een voorbeeld van hoe een interieur gemaakt kan worden uit afval, het creëert de toegevoegde waarde door de scholing en stimulering van deze werknemers

Kosten

De kosten van het project zijn gelijk aan een interieur gebouwd uit nieuwe materialen, maar het geld wordt anders verdeeld. In Het HAKA-gebouw is gebruik gemaakt van goedkopere tweedehands materialen, wat betekent dat er meer geld overblijft voor de sociale component.

De entreebalie in de ontvangstruimte is bekroond met verticale tl-lampen.  Fotograaf Ralph Kämena

Flexibel gebruik

Het gebouw is door het bureau benaderd als een drager voor toekomstige activiteiten. Deze drager is opgebouwd op bais van de stromen die door het gebouw gaan waarbij de ruimtelijke invulling wordt gebaseerd op het optimaliseren van sociale en energetische duurzaamheid. Een zonering in private en publieke plekken is veranderbaar.

Programma

Op de begane grond zijn de functies ingepast die exploitatie mogelijk maken. Deze publieke zone biedt in het oorspronkelijke fabrieksgedeelte ruimte aan werk en overlegplekken en horeca. het werkplatform biedt tijdelijke kantoorruimte aan huidige huurders. Rondom de platforms zijn de horecavoorzieningen gesitueerd die tevens als flexplekken kunnen worden ingezet.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Vierhavensstraat 38
  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel HAKA Recycle Office in Rotterdam
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1000 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-06-2009
  • Definitief ontwerp 01-01-2010
  • Aanvang bouw 09-09-2011
  • Oplevering 01-12-2010
  • Opdrachtgever Ontwerp: Estrade, Rotterdam; Onderzoek: Stadshavens, Rotterdam
  • Ontwerpbureau Doepel Strijker Architects, Rotterdam
Reageer op dit artikel