Project

Gymzaal met parkeergelegenheid te Vlaardingen

Geen categorie

In opdracht van de gemeente Vlaardingen is een ontwerp gemaakt voor een gymzaal in combinatie met een kleine parkeergarage in de Oostwijk.

De Oostwijk is een vooroorlogse wijk in de omgeving van de oude haven in
Vlaardingen die gekenmerkt wordt door lage woonbebouwing.

Gymzaal met parkeergelegenheid te Vlaardingen

 

 

Het programma voor de gymzaal, een zogenaamde `Gymzaal plus` met een extra groot zaal oppervlak van 330 m2 en een vrije hoogte van 7,5 m1 is fors ten opzichte van de omgeving.

Om de impact daarvan op straatniveau te beperken is  –  in overleg met de stedenbouwkundige –  gekozen voor een terug liggende plint, met daarachter het parkeren, en een uitkragend bouwvolume op de verdieping.

Het hoofdvolume, de gymzaal, is als zelf-standig onderdeel herkenbaar en voegt zich, mede door de gevelafwerking door middel van keramische elementen, verrassend makkelijk in z´n omgeving waarin de keramische Oud Hollandse dakpannen een belangrijke rol spelen. De overige kleinere bouwdelen zijn veelal zelfstandig vorm-
gegeven waardoor naast het grote hoofdvolume kleinere vlakken bijdragen aan een soepele aansluiting bij de omgeving.

Hoewel nadrukkelijk gekozen is voor een strakke, eigentijdse architectuur wordt in kleur en materiaalgebruik en de maatvoering van de bouwvolume´s een zorgvuldige  inpassing in de omgeving gewaarborgd.

Daarmee vormt de gymzaal een goed voorbeeld van de ontwerpbenadering van Toorman Architecten Schiedam.

Die ontwerpbenadering wordt gekenmerkt door interactie.

Een verrassend avontuur: anticiperen, visualiseren, reflecteren, realiseren!

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Gymzaal met parkeergelegenheid te Vlaardingen
  • Projectarchitect(en) ir. H.W.D. Toorman
  • Voorlopig ontwerp 26-01-2011
  • Definitief ontwerp 26-01-2011
  • Aanvang bouw 15-12-2010
  • Oplevering 26-01-2011
  • Opdrachtgever gemeente Vlaardingen
  • Ontwerpbureau Toorman Architecten Schiedam
Reageer op dit artikel