Project

Grashof, seniorenwoningen

Geen categorie

In de Rotterdamse wijk Ommoord is het appartementencomplex Grashof gerealiseerd, waarin 43 sociale seniorenwoningen zijn opgenomen. Veel bewoners wonen al sinds de jaren zestig in deze wijk en krijgen met de komst van dit ouderencomplex nu de kans om zelfstandig en tot op hoge leeftijd in hun eigen, vertrouwde woonbuurt te kunnen blijven wonen.

Grashof, seniorenwoningen

Bouwen voor senioren betekent speciale aandacht voor veiligheid, sociale contacten en comfortabele, flexibele woningen. Grashof biedt dan ook een prettige en gezonde leefomgeving. Aan de zuidzijde bevindt zich de ‘buurttuin’, een voor de wijk belangrijke groene ruimte, met hoge oude bomen en een veelgebruikte wandelroute naar het metrostation. Langs roestvrijstalen spandraden op de donkerbruine bakstenen geveldelen groeien klimplanten, op de begane grond hebben de bewoners bij de voordeur een eigen stukje groen, en de auto’s op de parkeerplaats aan de noordzijde worden deels aan het zicht onttrokken door hagen en bomen. 

In het ontwerp waren tevens het energieverbruik en het milieu belangrijke aandachtspunten. Zo hebben de woningen de woonkamer zoveel mogelijk op het zuiden gericht met veel glas onder het overstek van brede balkons, waardoor de zonnewarmte in de winter optimaal wordt gebruikt en in de zomer wordt geweerd. Aan de noordzijde, bij de slaapkamers, is daarentegen zo min mogelijk glas en extra isolatie toegepast, zodat het warmteverlies minimaal is. De verwarming die dan nog nodig is wordt gehaald uit stadsverwarming, dat gebruik maakt van restwarmte uit de Rotterdamse industrie.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Brongras 61-147
  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel Grashof, seniorenwoningen
  • Projectarchitect(en) Paul de Ruiter
  • Toeleveranciers false
  • Programma 43 sociale seniorenwoningen
  • Voorlopig ontwerp 26-08-2013
  • Definitief ontwerp 26-08-2013
  • Aanvang bouw 26-08-2013
  • Oplevering 04-04-2013
  • Opdrachtgever Woonbron Ontwikkelbedrijf
  • Ontwerpbureau Architectenbureau Paul de Ruiter
Reageer op dit artikel